Šikanovanie neignorujte, môže ísť aj o život

Šikanovanie neignorujte, môže ísť
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2016-09-14 13:39:06 |

Šikanovanie sa vyskytuje takmer v každej škole na Slovensku. Potvrdzujú to všetky dostupné prieskumy a výskumy. Radí sa tak medzi najzávažnejšie ohrozenia našich detí.

So šikanovaním sa stretne v škole asi každé dieťa. Ak nie priamo, určite je aspoň svedkom rôznych posmeškov. Často však pred tým zatvára oči tak, ako to robia aj dospelí. Problémy vo vzťahoch totiž niekedy nechcú vidieť ani učitelia a rodičia. Výsledkom sú neraz traumy, ktoré si dieťa nesie so sebou aj v dospelom živote. Okrem klasickej priamej šikany sa v dobe internetu rozmohla aj tzv. kyberšikana, ktorá môže byť ešte agresívnejšia.

„Ja som bol ten, kto šikanoval. Mojou obeťou bola spolužiačka, ktorá do triedy nastúpila neskôr a bola trochu iná ako ostatní,“ priznáva spoluautor projektu Kyberšikanovanie.sk Miro Drobný z občianskeho združenia eSlovensko. Neubližoval jej fyzicky, no robil si z nej posmešky a ako priznáva, i keď je to už roky dozadu, doteraz sa toho nevie zbaviť, i keď sa jej už ospravedlnil. Práve cez osobné životné príbehy má projekt deťom v školskom veku priblížiť tému šikany v rámci série interaktívnych prednášok. "Informácie, osobné výpovede ľudí alebo umelecké zážitky získané mimo školských lavíc majú vo výchove detí a mládeže čoraz väčšiu váhu. Neformálne vzdelávanie dopĺňa a spestruje školské osnovy. Prvýkrát na Slovensku prichádzame s originálnu formou "hudobnej" prevencie, ešte k tomu pri tak vážnej téme ako kyberšikanovanie,“ vysvetľuje Drobný.

(Miro Drobný a Aless na prednáške hovoria svojer životné príbehy.)

Decká sa na prednášky tešia najmä kvôli  18-ročnej Aless, ktorá má za sebou riadne „pestrý“ životný príbeh. Krásna usmievavá slečna, ktorá to v detstve nemala ľahké, sa napriek všetkému pozbierala a zmysel našla v rape, prostredníctvom ktorého dáva zo seba von všetko, čo prežila.

„Nikdy som nepatrila medzi najkrajšie dievčatá, bola som skôr opakom. Bola som malá, tučná, v rodine sme mali problémy a moje správanie bolo zjavne odlišné od správania ostatných deciek,“ hovorí otvorene pred školákmi, ktorí jej slová hltajú.  „Nazývali ma lesbičkou, keďže som odmietala párty či nemala záujem baliť chlapcov. Prvýkrát som sa zaľúbila. Cítila som v chlapcovi oporu. Niekoľko konverzácii medzi nami sa cez internet dostalo k jeho spolužiakom a moja túžba mať podporu sa stala zo dňa na deň mojou nočnou morou. Posmeškov, urážania, či ponižovania bol plný internet. Pri návšteve školy som začala odpadávať, mávať triašku pripomínajúcu epileptický záchvat či tlaky podobné infarktu. Správy ako prečo žiješ, umri, nemáš tu čo robiť, ma dostali do nemocnice. Po takmer troch mesiacoch na lôžku, vyšetreniach plných trápenia a nevedomosti, mi výsledky ukázali, že mojím problémom je šikanovanie", prezrádza.

(Aless)

Vďaka lekárom a vlastnej húževnatosti začala hľadať zmysel života najskôr v športe a potom objavila rap. Pri pohľade na mladú kočku  s nádherným hlasom a sebaistým vystupovaním by vám nenapadlo, že sa pokúsila aj o samovraždu, ktorá našťastie nevyšla. „Vždy je cesta,“ odkazuje tým mladým ľuďom, ktorí pomýšľajú na niečo podobné. Ako zdôrazňuje, najväčšia sila sa skrýva v človeku samom a tú treba objaviť. Najhoršie je to, že popri tom, ako dieťaťu ubližujú iní, často sa začne aj ono sebapoškodzovať. Aless to zažila na vlastnej koži. „To nie je cesta. Treba o tom rozprávať, treba to dostať zo seba von,“ radí. „Vždy sa dá dostať hore,“ dodáva.

(Na pódium sa dostanú aj deti, pre ktoré je projekt určený.)

Šikanovanie tu vždy bolo, je a bude. Súčasný trend – kyberšikana, je len novým prostriedkom, no obsah zostáva rovnaký. Cieľom je druhému ublížiť či ponížiť ho. Deti sú omnoho zraniteľnejšie než my dospelí a tak urážky, nad ktorými my mávneme rukou, ich môžu reálne doviesť až k samovražde. Ako zistíte, či sa dieťa stalo obeťou kyberšikany alebo naopak, samo je agresorom?

Kyberšikanovanie nemusíte hneď spozorovať, pretože sa deje v priestore, kde sa vy väčšinou nepohybujete alebo ho používate na iné účely, resp. vás ani samotné deti nemusia chcieť do toho priestoru, ich vlastného súkromného sveta, pustiť. S nepríjemnými zážitkami na internete sa radšej nezveria nikomu alebo o nich povedia kamarátom. Deti majú obavy, že ak by o tom povedali rodičom, tak by im internet zakázali používať úplne. Málo detí má takú dôveru k učiteľom, aby sa im chodili zverovať s ťažkosťami alebo na rozhovor nemajú učitelia dosť času. Niektorí sa ku kybršikanovaniu stavajú tak, že to nie je ich starosť, lebo sa to nedeje  škole.

Dieťa môže byť elektronicky šikanované, ak:

  • Zisťuje, ako sa dá zablokovať osoba na sociálnych sieťach, ako sa dajú zablokovať prichádzajúce hovory či SMS
  • Prestane používať sociálne siete, zruší svoj profil
  • Nečakane prestane používať počítač alebo mobilný telefón
  • Veľakrát mu zvoní telefón alebo chodia sms správy, ale nezdvíha, neodpovedá na ne, nechce o telefonátoch a správach hovoriť
  • Sa zdá nervózne, neisté alebo smutné pri čítaní emailov alebo správ v mobile, po odchode od počítača
  • Uniká do choroby
  • Nechce chodiť do školy alebo medzi ľudí
  • Vyhýba sa rozhovoru o tom, čo robí na počítači alebo mobile
  • Uzatvára sa pred rodinou a priateľmi a súčasne popiera, že by sa niečo dialo, uniká do sveta fantázie, počítačových hier

 

Dieťa môže elektronicky šikanovať, ak:

  • Rýchlo vypína obrazovku alebo zatvára programy v počítači, keď sa priblížite, prehnane sa smeje pri používaní počítača
  • Trávi čas s kamarátmi pri počítači, prehnane sa smejú, ale nechce prezradiť, čo robia
  • Vyhýba sa rozhovoru o jeho aktivitách na počítači
  • Používa niekoľko online účtov alebo adries, ktoré nie sú jeho
  • Maže históriu prehliadača
  • Ak sa správa voči ostatným deťom agresívne aj v realite, ponižuje ich, vysmieva sa im
  • Zažilo silný konflikt sd kamarátom alebo učiteľom, ktorý zostal nevyriešený, dieťa stále cíti krivdu a hnev

 

Sériu interaktívnych prednášok s audiovizuálnymi a hudobnými prvkami na tému kyberšikanovanie pod názvom Narodení pre výhru - Aless a kyberšikanovanie.sk odštartovalo občianske združenie eSlovensko v Bratislave. Projekt je určený najmä pre druhý stupeň základných škôl a stredné školy, ktoré si ho môžu objednať bezplatne prostredníctvom stránky www.kybersikanovanie.sk.

Prečítajte si tiež:

Ako zistíte, či je dieťa v škole šikanované

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock, eSlovensko.sk
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia