Urobte toto a horúčavy si s deťmi užijete bezpečne

Urobte toto a horúčavy
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-06-23 13:30:46 |

Prvá vlna letných horúčav je tu, tak si ich užime v zdraví. Viete, ako tropické dni prežiť čo najpohodlnejšie?

Horúce dni, ktoré nás prekvapili, lákajú von, do prírody či k vode. Deti horúčavy obvykle znášajú dobre, no ich sily netreba preceniť, aby neskončili s dehydratáciou, úpalom či prehriatím. Ktoré zásady treba dodržiavať?

1. Počas tropických dní, keď sa teploty šplhajú nad 30 stupňov Celzia, sa zdržiavajte s deťmi vonku iba v ranných a podvečerných hodinách. Čas od 10.00 do 15.00 je ideálne stráviť vo vnútri. V týchto dňoch je to obzvlášť dôležité, meteorológovia upozorňujú na výrazný pokles hodnôt celkového ozónu.

2. Dieťa vždy pred odchodom von natrite opaľovacím krémom s vysokým faktorom určeným špeciálne na detskú pokožku. Potenie, namáčanie vo vode či obliekanie a vyzliekanie časť krému zmažú, preto ho treba aplikovať aj niekoľkokrát denne.

3. Ak sa vyberiete na celodenný výlet, vyhýbajte sa pobytu na priamom slnku, najmä v čase obeda. Vyhľadajte tieň a dbajte, aby bolo dieťa aj tu natreté opaľovacím prostriedkom a malo na hlave pokrývku.

4. Nezabúdajte na pravidelné dopĺňanie tekutín. Vždy majte pri sebe fľašu s čistou vodou, prípadne s originálnou dojčenskou vodou. Voda je najlepšou voľbou. Dobré sú aj šťavy z čerstvého ovocia, ktoré z nutričného hľadiska obsahujú všetky živiny ako ovocie, chýba iba vláknina. Čaje podľa odborníkov nie sú pre dojčatá a batoľatá veľmi vhodné. Dajte pozor, aby dieťa nepilo veľmi studenú vodu a veľa naraz. Radšej mu ponúkajte tekutinu často.

5. Dojčeným bábätkám nie je potrebné dopĺňať tekutiny vodou či inými nápojmi. Dôležité je častejšie ich prikladať, aj niekoľkokrát počas jednej hodiny. Materské mlieko obsahuje takmer 90 percent vody, preto sa nemusíte obávať, že mu nebude stačiť. Smäd sa u dojčaťa prejaví tak, že je podráždené, nepokojné, dáva si palčeky do pusy alebo otáča nervózne hlavičkou zo strany na stranu. Prsník treba ponúknuť aj vtedy, ak neprimerane dlho spinká, je spotené na temene a chrbátiku, má mokré vlásky a líčka sú veľmi červené.

6. Uprednostnite biele alebo bledé oblečenie z bavlny či iných prírodných materiálov, ktoré je vzdušné a nepohlcuje tak veľmi teplo zo slnka ako tmavé farby. Iným materiálom sa vyhýbajte.

7. Príjemné osvieženie v horúčavách nielen nám dospelým, ale aj deťom prináša sprcha alebo kúpeľ vo vlažnej vode.

8. Na jedenie je ideálne ponúkať ovocie, zeleninu a jedlá z nich. Vyhýbajte sa horúcim, mastným a pikantným pokrmom. V horúčavách stačí ľahšia strava. Ak už musí mať drobec nejakú tú sladkosť, určite zabudnite na čokolády a kadejaké lepkavé cukríky.


TIP: Blížia sa letné horúčavy: Pripravte sa!


Ako sa spríjemniť pobyt doma?

Ak nebývate v hrubom murovanom dome alebo nemáte klímu, pár dní horúčav stačí na to, aby ste sa aj doma cítili ako v saune. Skúste dodržiavať pár zásad, ktoré vám pomôžu urobiť z príbytku aspoň o niečo príjemnejšie miesto. Ako na to?

1. Vetrajte ráno a večer, počas dňa nechajte okná zatvorené a zatemnené žalúziami či závesmi. Aspoň v izbách, kde budete spať, aby ste si udržali aký-taký chládok pre pohodlnejší nočný odpočinok.

2. Večer otvorte všetky okná naraz, aby sa príbytok ako-tak prevetral aspoň trochu chladnejším vzduchom. Pomôcť môže aj ventilátor, ktorý podržíte pri okne. Pomocou ventilátora môžete o nejaký ten stupeň ochladiť izbu, no ak ho používate, nasmerujte ho vždy tak, aby nefúkal priamo na dieťa.  

3. V izbách, kde spávate, preveste cez radiátory, operadlá stoličiek alebo na iných vhodných miestach uteráky alebo bavlnené plienky namočené vo vode. Zvlhčia vzduch a bude sa vám všetkým lepšie dýchať.

4. Odložte hrubé paplóny a všelijaké umelinové pyžamá. Ak nemáte letnú verziu paplónov, jednoducho na prikrytie použite iba bavlnenú návlečku. Aj pyžamká by mali byť bavlnené a vzdušné.

Prečítajte si tiež:

10 spôsobov, ako sa s bruškom cítiť v horúčavách dobre

Horúčavám treba prispôsobiť jedálny lístok

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia