Miest v škôlkach je málo, rad si odstála aj známa tvár

Miest v škôlkach je
Ilustračné foto
Zdroj: Facebook.com
2016-05-02 17:15:59 |

Miest v materských školách je žalostne málo a tak sú rodičia ochotní vystáť si rad aj od štvrtej rána, len aby mali väčšiu šancu, že ich dieťa sa do škôlky dostane.

Ak v pondelok skoro ráno niekto prechádza okolo škôlky na Miletičovej ulici v bratislavskom Ružinove, naskytol sa mu zaujímavý pohľad. Zápis, ktorý tu mali, vytiahol mnohých rodičov z postele omnoho skôr ako obvykle. Prví vytrvalci pred jej bránami postávali už okolo pol piatej ráno! Práve do tejto škôlky chce umiestniť svoje dvojičky Matildu a Elu aj  herečka Kristína Farkašová. Tá sa k ostatným rodičom pridala pred šiestou. „a vy čo dnes robíte od 5:44 ráno?“ okomentovala na sociálnej sieti Facebook svoju rannú misiu, ktorú si zvečnila.

To, čo prežívali v pondelok rodičia pred materskou školou na Miletičovej, poznajú mnohí. Detí je viac ako kapacít v štátnych škôlkach, preto sa s podobnými situáciami stretávajú aj v ďalších. Práve táto však patrí v okolí k vychýreným, preto sa mnohí snažia urobiť všetko pre to, aby ju ich deťúrence mohli navštevovať. To, že si privstali a snažili sa zapísať svoju ratolesť čo najskôr, však neznamená, že ju aj prijmú. Rovnakú šanci majú aj deti, ktorých rodičia prišli po 7:00, o koľkej zápis oficiálne začal alebo využijú naň ďalšie dva týždne, počas ktorých je sem možné deti zapisovať. Pri rozhodovaní o prijatí totiž nehrá úlohu to, či dieťa zapíšte medzi prvými.

"No keby som prišla neskôr, tak čakám príšerne dlho.....," odôvodňuje Farkašová, prečo prišla pred škôlku tak skoro. Pravdepodobne to bola motivácia aj ďalších rodičov, ktorí sem chcú zapísať svoje dieťa. 

Prečítajte si: Budete mať doma škôlkara? Na týchto deväť vecí sa pripravte

Čo rozhoduje pri výbere? S dieťaťom, ktoré nebude mať v septembri ešte tri roky sa unúvať ani nemusíte. I keď spravidla škôlky prijímajú deti vo veku od 3 do 6 rokov, prednosť majú tie, ktoré dovŕšili piaty rok veku a v nasledujúcom školskom roku majú plniť školskú dochádzku. Väčšiu pravdepodobnosť prijatia majú tiež ratolesti s odloženým začiatkom plnenia povinnej školskej dochádzky a úlohu zohráva i to, či má dieťa v škôlke súrodenca. Riaditeľka a učiteľky môžu brať ohľad aj na to, čo dieťa zvláda. O prijatí dieťaťa rozhoduje riaditeľka škôlky. Ak to máte za sebou, držíme palce, aby vašu ratolesť prijali a ak vás zápis ešte len čaká, prajeme pevné nervy. To, čo sa v pondelok ráno dialo pred škôlkou na Miletičovej totiž nie je vôbec ojedinelý jav...

Prečítajte si tiež:

Narodeninová torta do škôlky nepatrí

Ako prežiť prvé týždne v škôlke?

 

 

 

 

 

Fotogaléria


Foto: Facebook.com/kristina farkasova
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia