Silvestrovské oslavy a prvý ozajstný ohňostroj

Silvestrovské oslavy a prvý
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-12-31 00:30:54 |

Kým dospelí si oslavy prelomu rokov užívajú, deťom môžu priniesť riadny stres. Aj taký silvestrovský ohňostroj môže byť pre ne traumatizujúcim zážitkom. Myslite na ne!

Bábätká ešte nemajú plne vyvinutú nervovú sústavu a tak na nečakaný hluk môžu reagovať podráždenosťou. Istotu vtedy hľadajú najmä v maminom náručí a tak je lepšie stráviť túto noc s nimi ako s priateľmi. V prípade, že drobček je zvyknutý na babku alebo opatrovateľku, bude sa cítiť bezpečne aj pri nich, no ak je s nimi len príležitostne, silvestrovská noc nie je tým správnym časom na to, aby zostal s niekým cudzím. Príchod Nového roka sa dá osláviť aj doma, kam pozvete  niekoľko priateľov alebo na chate, kde zabezpečíte dieťatku pohodlie. Pri výbere spoločnosti buďte obozretní, hlučná partia bude bábätko rušiť.


Pripravte silvestrovské drinky pre deti


Dopredu ťažko odhadnete, ako bude vaša ratolesť reagovať. Niektoré bábätká zaspia a nezobudí ich žiadny hluk, iné sú nepokojné.  Bábätku, ktoré je z hluku rozrušené, pomôžete aj tak, že krátko vyvetráte a nebudete nechávať okno napríklad na vetračku, aby zvuky boli tlmenejšie. Môžete mu spievať pesničky alebo ho zobrať do náručia. Čím pokojnejšie prežije dojča silvestrovskú noc, tým pokojnejšie bude aj počas nasledujúceho dňa.

Riadnu galibu dokáže narobiť aj silvestrovský ohňostroj, ktorý je pre drobčekov niečím úplne novým. Pozrite sa, ako naň reagujú.

 

Väčšie deti oslavy potešia

Väčšie deti budú mať radosť, ak im doprajete slávnostný pocit zo silvestrovskej oslavy. Pripravte nejaké detské drinky a pohostenie, napríklad banány medzi piškótmi, tortu z kyslej smotany, piškót a ovocia či nazdobený puding. Oživte príbytok ligotavými ozdobami, ktoré deti milujú. Slávnostne sa oblečte. Výnimočne dovoľte potomkovi zostať s vami dlhšie hore, uvidíte, ako dôležito sa bude cítiť. Ideálne je oslavovať príchod Nového roka spolu s priateľmi, ktorí majú deti vo veku vašich ratolestí. Zabavíte sa všetci.

Nedovoľte deťom presedieť celý deň aj večer pri televízore, aj keď ich program láka. Stačí jedna – dve rozprávky. Môžu vám pomáhať pri príprave občerstvenia, vyberte sa na prechádzku alebo sa spoločne zahrajte, počas roka je na to obvykle málo času.

Ak máte pripravenú zábavnú pyrotechniku, buďte pri manipulácii s ňou veľmi obozretní. Lekári každoročne hlásia množstvo zbytočných úrazov, ktoré má svedomí.  Keď budete vonku, dávajte pozor, aby dieťa nezbieralo zo zeme farebné obaly z pyrotechniky, ktoré vyzerajú často lákavo. Petarda môže byť nevybuchnutá alebo sa jej obsah môže dostať dieťaťu do úst.

 

 

          


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia