Viac času vonku znižuje riziko krátkozrakosti

Viac času vonku znižuje
Ilustračné foto
Zdroj: pixabay.com
2015-09-19 12:30:09 |

Častý pobyt detí vonku odporúčajú všetci odborníci. Utužuje to ich zdravie, zlepšuje kondíciu a najnovšia štúdia hovorí aj o tom, že bojuje proti krátkozrakosti.

Problémy s krátkozrakosťou majú najmä školáci, ktorí veľa času trávia v triede a potom nad domácimi úlohami opäť zavretí vnútri. Ak nechcete, aby ten váš bojoval s krátkozrakosťou, doprajte mu častejšie možnosť pobehať si po vonku. Stačí, ak to bude zhruba 45 minút cez týždeň a počas víkendu pridajte zopár hodín vonku v podobe výletu či hier na ihrisku, v parku, na záhrade a podobne. U detí, ktoré sú vonku častejšie, je podľa aktuálnej štúdie o 23 percent nižšia pravdepodobnosť vzniku krátkozrakosti.


Pravdy a mýty o očiach a zraku


Dôvodom, pre ktorý môže mať pobyt vonku na oči takýto dobrý vplyv, je podľa vedcov ten, že jasnejšie vonkajšie svetlo ovplyvňuje rast oka takým spôsobom, ktorý bráni vzniku krátkozrakosti. Okrem toho sa dieťa pri pobyte vonku častejšie zameriava na vzdialenejšie objekty, čo má tiež na zrak vplyv. Odborníci upozorňujú, že vždy je potrebné zrak dieťaťa chrániť, aby si ho nepoškodilo priamym pozeraním do slnka. Aj keď účinok pobytu vonku na zrak nie je príliš veľký a netreba ho preceňovať, určite neurobíte chybu, ak doprajete deťom viac aktivít vonku než vnútri. 

 

Prečítajte si tiež:

Takto vidia novorodenci ľudí okolo seba

Jesť mrkvu pre zdravý zrak nestačí

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia