Dieťa s poruchou sluchu treba podchytiť čo najskôr

Dieťa s poruchou sluchu
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-08-26 14:15:48 |

Na Slovensku sa ročne narodí s poruchou sluchu asi 200 detí. Zaujímavosťou je, že až 95 percent z nich príde na svet počujúcim rodičom!

Práve to, že nepočujúce alebo nedoslýchavé dieťa sa narodí počujúcim rodičom, často spôsobí v rodine šok. Obvykle im úplne chýbajú informácie ako dieťa stimulovať a rozvíjať. A práve včasné podchytenie detí s takouto poruchou je pre ich rozvoj veľmi dôležité. „Nedá sa povedať, že na Slovensku nie sú odborníci, ktorí by to nevedeli zvládnuť, ale informácie sú veľmi roztrúsené. Okrem toho, mnohí lekári zastávajú názory, ktoré sú zastarané a v zahraničí dávno vyvrátené,“ hovorí František Majtán, ktorý spolu s manželkou Ľubkou založili portál NepocujuceDieta.sk. Motivovali ich k tomu vlastné skúsenosti, lebo oni, obaja počujúci, sú rodičmi syna Maťka, ktorý trpí ťažkou sluchovou poruchou.

(František a Ľubka Majtánovci rozbehli portál NepocujuceDieta.sk.)

„Chceme zlepšiť informovanosť rodičov a umožniť im pomáhať si navzájom ako komunita. Spolu pre deti so sluchovou poruchou urobíme viac,“ skonštatoval Majtán. Nejde o jednostranný nástroj s informáciami, ale na stránke sú aj fóra, diskusie, blogy či mapa, na ktorej si rodičia nájdu ďalších rodičov z okolia zapojených do projektu.

Kým napríklad v susednom Česku alebo v Nemecku je starostlivosť o deti so sluchovou poruchou na veľmi vysokej úrovni, u nás raná starostlivosť, ktorá rozhoduje o kvalite zvyšku ich života, stagnuje. Aj keď novorodenecký skríning sa u nás robí od roku 2006, všetko nefunguje ani zďaleka tak, ako by mohlo.  Pritom, ak dieťa do šiesteho mesiaca života dostane adekvátnu starostlivosť a kvalitný načúvací prístroj, tak má veľmi vysokú šancu začleniť sa do bežného života. Ak sa podcenia prvé mesiace, zvládanie sluchového postihnutia je ťažšie. Rovnako dôležitý je rozvoj reči u detí so sluchovým postihnutím, lebo to, čo sa nepodarí do tretieho roku života, sa dá podľa odborníkov dobehnúť len veľmi ťažko.

 

Prvé detské audiocentrum vznikne vďaka verejnej zbierke

Detské audiocentrum podľa prednostky ORL z Detskej fakultnej nemocnice Iriny Šebovej na Slovensku veľmi chýba. „Vieme o tom, že mnohí rodičia v súčasnosti cestujú so svojimi deťmi na vyšetrenie do Brna či Prahy. Chýbajú nám odborníci, technické vybavenie. Ide pritom o veľmi dôležitú vec – malé deti s poruchou sluchu, ktoré dostanú potrebnú diagnosticko-liečebnú starostlivosť dostatočne skoro, majú lepší základ pre plnohodnotný život,“ zdôrazňuje. Prvé detské audiocentrum ponesie názov po profesorke Janke Jakubíkovej, ktorá celý profesionálny život zasvätila detskej otorinolaryngológii a výrazne sa zaslúžila o rozvoj tohto odboru.

(Prednostka Detskej ORL kliniky LF UK a DFNsP v Bratislave je akčná žena, ktorá robí všetko pre to, aby sa situácia detí so sluchovým postihnutím na Slovensku zlepšila.)

Občianske združenie NepocujeDieta.sk v spolupráci s Nadačným fondom Telekom pri Nadácii Pontis spúšťa verejnú zbierku na posrtáli DobraKrajina.sk. Tí, ktorí chcú pomôcť, môžu na potrebné prístroje prispieť zaslaním SMS v hodnote 5 eur na číslo 834 alebo ľubovoľným darom priamo cez darcovský portál DobraKrajina.sk.

Portál NepocujuceDieta.sk nadväzuje na aktivity programu Mobilný pedagóg, ktorý vznikol v roku 2012 s podporou Nadačného fondu telekom pri Nadácii Pontis. V rámci programu odborníci navštevujú deti s poruchou sluchu dvakrát mesačne priamo v domácnostiach. Formou hry rozvíjajú ich sluchové, komunikačné, motorické a intelektuálne zručnosti. „Keď sú deti vo vlastnom prostredí, napredujú oveľa rýchlejšie a aj mne ako pedagógovi sa dá naladiť na ich potreby omnoho lepšie,“ opisuje špeciálna pedagogička Martina Rzymanová. Problémom sú ako vždy peniaze, preto túto službu môže využívať len niekoľko desiatok rodín. Za tri roky prešlo programom 93 rodín, čo je pri počte 200 detí narodených s poruchou sluchu ročne, stále málo.

(Tlačovú konferenciu o nepočujúcich deťoch uvádzal známy moderátor Pinďo alias Peter Lengyel, ktorý má doma synčeka Peťka Alexandra, ktorý nielen nepočuje, ale ani nevidí a má aj ďalšie zdravotné problémy.)

Situácia detí s poruchou sluchu by sa na Slovensku mala obrátiť k lepšiemu. Problematike sa bude venovať Okrúhly stôl, ktorý sa uskutoční 10. septembra od 10.00 vo Veľkej posluchárni č. 1 na druhom poschodí Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

Fotogaléria


Foto: Ján Zemiar, thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia