Výber letného tábora musí zohľadňovať záujmy detí

Výber letného tábora musí
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-07-15 13:30:55 |

Pobyt v letnom tábore je pre dieťa možnosťou zažiť, spoznať i naučiť sa niečo nové. Je najmä na nás rodičoch, aby sme im pomohli vybrať ten najvhodnejší.

Aby si pobytv letnom tábore dieťa spájalo s príjemnými pocitmi, nesmú mu ho rodičia nanútiť podľa vlastných želaní a predstáv. „Pri pestrej ponuke táborov by jeho zameranie malo odrážať to, čomu sa dieťa chce venovať, alebo čo zo svojich záujmov chce rozvíjať," zdôrazňuje psychologička Denisa Maderová. „Ak by výber tábora zohľadňoval skôr želania rodičov, dieťa by takúto časť prázdnin mohlo brať skôr ako povinnosť," upozorňuje. Rodičia by zároveň podľa nej mali dbať o to, aby tábor, nech už bude akokoľvek zameraný, predstavoval pre dieťa oddych a voľnočasovú aktivitu, nie niečo, čo ho bude zaťažovať.

 

Pri otázke, v akom veku už dieťa môže navštevovať letný tábor, poukazuje psychologička na to, že je potrebné rešpektovať individuálnu zrelosť dieťaťa. „Rodičia si svoje deti najlepšie poznajú, vedia, kedy ich ratolesti zvládnu takýto tábor," skonštatovala Maderová. Upozornila však na to, že menšie deti sú ešte často bojazlivé, boja sa ísť na týždenné tábory. „To by mal rodič určite rešpektovať a v takom prípade, ak uvažovať o tábore, tak aj o forme denného tábora," uzavrela.

 

Prečítajte si tiež:

Dieťa cez prázdniny nenechávajte doma bez dozoru

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia