Prečo autosedačky nie sú vhodné na detský spánok?

Prečo autosedačky nie sú
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-27 00:01:54 |

Deti potrebujú 12 až 16 hodín spánku denne podľa veku. Ale to, kde spia, je ešte dôležitejšie. Autosedačky, hojdačky či hopsadlá by sa tým miestom nikdy stať nemali.

Zariadenia, v ktorých sú bábätká v sediacej polohe, môžu viesť k zraneniu alebo dokonca smrti detí, keď ho necháte v nich spať. Zdôrazňuje to nová štúdia, ktorá bude uverejnená v odbornom časopise Pediatrics. Vedci skúmali úmrtia 47 dojčiat a batoliat do dvoch rokov, ktoré prišli o život práve v niektorom z týchto zariadení. Dve tretiny z nich zomreli v autosedačkách, ostatné v hopsadlách, nosičoch, hojdačkách a kočíkoch. Hlavnou príčinou smrti bolo udusenie.

Kedy je dieťa pri spánku v bezpečí?

Úmrtia súvisiace so spánkom sú najčastejšou príčinou smrti detí medzi jedným mesiacom a jedným rokom! Odborníci varujú, aby ste nikdy, za žiadnych okolností nenechávali dojčatá a batoľatá zaspávať ani spať bez dozoru v spomínaných zariadeniach. Aj počas jazdy v aute by ste mali na spiace bábätko dohliadať. Dbajte na to, aby autosedačka bola vždy umiestnená na pevnom a stabilnom povrchu, všetky popruhy pripútajte podľa odporúčaní výrobcu.  

Najbezpečnejšie a najlepšie miesto pre spánok dieťaťa je postieľka, kde spinká na pevnom matraci na chrbte bez posteľnej bielizne. Do detskej postieľky bábätiek nepatria ani žiadne plyšové hračky, tak pre zníženie riziko zadusenia, ako aj pre alergény, ktoré obsahujú. 

NIKDY nenechávajte deti v aute bez dozoru

Máte doma bábätko? Zistite, či nerobíte tieto zbytočnosti

Málo spánku u batoliat môže byť vážnym problémom

 

Ponuka detských autosedačiek a doplnkov>>

 

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia