Škandinávske mamy sa majú naj, Slovenky to majú ťažšie

Škandinávske mamy sa majú
Ilustračné foto
Zdroj: profimedia.sk
2014-05-07 01:05:09 |

Nie sme na tom až tak zle. Slovensko je v rebríčku hodnotiacom podmienky na život matiek v takmer všetkých krajinách sveta, na 45. mieste spolu s Čiernou Horou.

Do TOP 10 sme sa síce nedostali, no krajín, v ktorých to majú mamičky omnoho ťažšie ako u nás, je 133.  Vyplýva to z aktuálnej Správy o stave matiek sveta americkej neziskovej organizácie Save the Children. Rebríček zverejňuje už tradične pri príležitosti Dňa matiek, ktorý oslávime 11. mája. Zo susedných krajín nás predbehli Rakúsko, ktoré sa umiestnilo na 12. mieste, Česká republika na 24. priečke a väčšiu pohodu ako my majú aj maminy v Poľsku, ktoré je 29. Za nami zaostávajú Maďarsko (55. miesto) a Ukrajina (72. miesto).  

Pohoršili sme si

Zaujímavosťou je, že oproti vlaňajšku si Slovensko pohoršilo najviac z okolitých krajín. Kým Česká republika obsadila rovnakú priečku, Rakúsko a Poľsko klesli nižšie o jednu, Maďarsko o tri a Ukrajina si dokonca o dve polepšila. My sme prepadli až o desať priečok.

Organizácia v správach, ktoré vypracováva od roku 2000, porovnáva zdravotné, vzdelávacie, ekonomické a politické podmienky mamičiek v krajinách. Aktuálna správa hodnotí ich pohodu v 178 štátoch.

V ktorých krajinách byť mamou je najľahšie a najťažšie?

Vrchné priečky stabilne obsadzuje takmer identická skupina krajín, rovnako aj najhorších desať krajín zostáva takmer nezmenených.

 

TOP 10 najlepších krajín pre mamičky

1. Fínsko

2. Nórsko

3. Švédsko

4. Island

5. Holandsko

6. Dánsko

7. Španielsko

8. Nemecko

9. Austrália

10. Belgicko

 

10 najhorších krajín pre mamy

1. Pobrežie Slonoviny

2. Čad

3. Nigéria

4. Sierra Leone

5. Stredoafrická republika

6. Guinea – Bissau

7. Mali

8. Niger

9. Demokratická republika Kongo

10. Somálsko

Štáty v prvej TOP 10 dosiahli výborné hodnotenie vo všetkých skúmaných parametroch. Prvú trojku obsadili škandinávske krajiny. Na opačnej strane rebríčka sú africké štáty, ktoré naopak, dosiahli zlé hodnotenie vo všetkých ukazovateľoch. Podmienky pre mamy s deťmi v nich sú veľmi ponuré. V priemere v súvislosti s tehotenstvom tam zomrie jedna z 27 žien a piatich rokov sa nedožije jedno zo siedmich detí.

Dokument ukazuje priepastné rozdiely medzi bohatými a chudobnými krajinami a naliehavú potrebu urýchliť pokrok v oblasti zdravia a pohody matiek a ich detí v tejto časti sveta. Z údajov Save the Children vyplýva, že významnú úlohu v osudoch mamičiek a detí zohrávajú ozbrojené konflikty, zlá správa krajín a prírodné katastrofy. Všetkých desať štátov z dolnej časti rebríčka má za sebou ozbrojené konflikty a šesť z nich okrem toho sužujú opakujúce sa prírodné katastrofy.

Fotogaléria


Foto: profimedia.sk. flickr.com
Zdroj: savethechildren.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia