Akí sú dnešní otcovia?

Akí sú dnešní otcovia?
Ilustračné foto
Zdroj: wikimedia commons.com
2014-04-29 12:01:42 |

Zabudnite na myšlienku neschopného otca, ktorý netuší ako prebaliť bábätko, chytá záchvaty paniky, keď sa má oň sám postarať alebo má hrôzu pri predstave kúpania drobčeka.

Dnešní otcovia už ani náhodou nie sú len „ploditeľmi,“ ktorí síce vedia dieťa urobiť, no po narodení netušia čo s ním. Naopak, väčšina z nich si zaslúži rešpekt. Aktívne sa zaujímajú o všetko, čo je s deťmi spojené a venujú im nepomerne viac času ako pred pár rokmi. Aktuálny prieskum portálu babycenter.com ukázal niektoré významné zmeny v porovnaní s výsledkami prieskumu z roku 2006. Experti si všímali 1319 rodičov vrátane 559 oteckov.

Ako sa ukázalo, tri štvrtiny otcov zostali po narodení potomka niekoľko dní doma a okrem pomoci s bábätkom sa venovali aj domácim prácam. Podľa expertov možno povedať, že oteckovia súčasnosti sú aktívni vo všetkých fázach tehotenstva a pôrodu. Osemdesiat percent mužov má prehľad o všetkých informáciách, ktoré gynekológ dáva ich partnerke v tehotenstve, tri štvrtiny z nich má nonstop prístupný mobil pre tehotnú manželku a dve tretiny pravidelne robia budúcim mamičkám masáže. Traja z piatich otcov prestrihávajú pri pôrode pupočnú šnúru.

Napriek tomu prieskum odhalil niektoré zaujímavé generačné posuny. Väčšina oteckov si síce zoberie po pôrode jeden až dva týždne voľna z práce, ale predsa len sú rozdiely spojené s ich vekom. Počet oteckov do 30 rokov, ktorí zostanú pri partnerke a bábätku spomínaný jeden až dva týždne, je o tretinu vyšší ako počet oteckov nad 40 rokov.

Takmer dve tretiny súčasných otcov tvrdí, že sú fyzicky zapojení do starostlivosti o bábätko – prebaľovanie, kúpanie, príprava mliečka a podobne, omnoho viac ako boli kedysi ich otcovia.  

Znamená príchod dieťatka na svet chaos v rodine?

Dopad narodenia dieťaťa na vzťah rodičov tiež odzrkadľuje kľúčový generačný obrat. Keď sa experti pýtali otcov nad štyridsať rokov, či ich dieťa zblížilo s manželkou, alebo naopak zvýšilo napätie, 20 percent respondentov odpovedalo, že ich nový člen rodiny zblížil a tretina uviedla, že sa ich vzťah s manželkou zhoršil. V prípade otcov pod tridsať rokov boli výsledky opačné. Tento trend naznačuje, že dlhodobo vžitý názor, podľa ktorého sú deti skôr brzdou vo vzťahu rodičov, sa mení.

Ďalšou dobrou správou je, že kým v roku 2006 sa mnohí otcovia cítili z roly rodiča frustrovaní, dnes sa na spoločné chvíle s potomkom viac tešia a drobci ich robia skôr šťastnými ako frustrovanými.

Otcovia stále radšej „majstrujú“ ako nakupujú

Niektoré veci sa však nikdy nezmenia. Prvé tri veci,  ktorým sa otcovia venujú rovnako ako pred pár rokmi sú – starostlivosť o príbytok (kosenie trávnika, výmena žiaroviek), starostlivosť o auto a spravovanie peňazí. Naopak, posledné tri veci, ktorým venujú svoj čas, sú nakupovanie hračiek, nakupovanie oblečenia pre drobcov a upratovanie domácnosti.

Jednou z tém, ktorá je večným jablkom sváru medzi mužmi a ženami, je presvedčenie otcov, že pomáhajú v domácnosti a s deťmi omnoho viac ako si myslia alebo pripúšťajú mamy.

Má dieťatko vplyv na kariéru otca?

Jednoznačne možno skonštatovať, že maminy si nemôžu dovoliť budovať kariéru, ak nemajú pri sebe partnerov podieľajúcich sa veľkým percentom na starostlivosti o potomstvo. Inými slovami, ak muži nepomáhajú, mamy nemajú šancu naplno sa venovať práci. Polovica otcov tvrdí, že ak by sa mali rozhodovať pre kariéru na základe svojich rodičovských povinností, obetovali by povýšenie v práci, ak by to malo znamenať menej času s rodinou. Tieto výsledky neovplyvňujú ani generačné rozdiely. Otcovia všetkých vekových kategórií uznávajú, že povinnosti obidvoch rodičov doma aj v práci by mali byť vyvážené. Dve tretiny otcov vo všetkých vekových skupinách hovoria, že obaja partneri majú mať svoju kariéru a starať sa o deti rovnakým podielom.

Zdá sa však, že otcovskú výzvu o niečo viac prijímajú mladší otcovia. Keď si mali v prieskume vybrať z dôvodov, prečo chcú byť čo najčastejšie s deťmi a venovať sa im, drvivá väčšina sa rozhodla pre odpoveď: „Je to pre mňa dôležité. Chcem byť skvelým otcom a blízko pri deťoch.“ Toto číslo sa u mladých oteckov zvyšuje. Z otcov nad 40 rokov si vybralo túto odpoveď 61 percent  a spomedzi otcov do 30 rokov to bolo až 79 percent. „Zmenil som svoju kariéru, aby som mohol byť viac doma s rodinou. Byť otcom je tá najdôležitejšia vec na svete,“ povedal jeden z nich. 

Fotogaléria


Foto: wikimedia commons, pixabay.com
Zdroj: babycenter.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia