Leto je za rohom: Ako chrániť pred slnkom našich najmenších

Leto je za rohom:
Ilustračné foto/Gettyimages
Zdroj: thinktock.com
2023-06-02 20:00:00 |

Kam nechodí slnko, tam chodí lekár. Lenže ak je slnka priveľa ako v týchto dňoch, trpia ním najmä deti. Jemná detská pokožka sa veľmi rýchlo spáli a poškodí. Viete, ako ju chrániť?

Drogérie na Slovensku sú plné detských krémov s vysokým ochranným faktorom. Nespoliehajte sa však len na ne. Dieťa musí mať chránenú hlavičku. Mnohí si pamätáme, ako nám starostlivé mamy v lete zakrývali hlavy smiešnymi vreckovkami uviazanými na štyri uzly.

Vy pre svoje dieťa vyberte klobúčik, ktorý zakryje zadnú časť krku, kde je pokožka nechránená. Šiltovka nie je vhodná. Najlepšie sú klobúčiky s predĺženou zadnou strieškou, aké kedysi v púšti nosili vojaci spahiovia. Na ostrom slnku najmä pri mori je vhodné chrániť telíčko dieťaťa tenkým bielym bavlneným tričkom s dlhými rukávmi - aspoň prvé dva-tri dni. Použitie krému je však nevyhnutné.

Ak sa však už stala galiba a váš potomok má červené pliecka i chrbátik, osvedčená babská rada, ktorú uznávajú i pediatri, odporúča natrieť postihnuté miesta kyslým mliekom. Nechajte pôsobiť, po pár minútach osprchujte vlažnou vodou, opatrne osušte prikladaním mäkkého uteráka a potom zľahka natrite telo ošetrujúcim detským krémom. Dobré je pred spaním položiť na plachtu čo najmäkšiu letnú detskú prikrývku, aby osnova plachty nedráždila zapálenú pokožku.

Slnko je zdroj vitamínu D, pediatri však varujú pred prílišným vystavovaním detí ostrému slnečnému svitu. Pokožka vám o krátky čas pripomenie, že to vaše deti, resp. aj vy ako zodpovedný rodič s opaľovaním preháňate. 

 


Autor: © Zoznam/lun
Zdroj: NCZI

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia