Koronavírus: Táto snímka dokazuje, aké dôležité je dôkladné umytie rúk

Koronavírus: Táto snímka dokazuje,
Ilustračné foto
2020-03-06 14:00:11 |

Umývanie rúk je tým prvým, čo by sme mali v boji proti koronavírusu dodržiavať. Vo všeobecnosti ide o základnú zložku minimalizovania šírenia infekcií.

Herečka Kristen Bell zdieľala tento týždeň na svojom Instagrame šesť fotografií ruky pod žiarivkou čierneho svetla (pod UV svetlom). Prvá je označená „pred umývaním“, zatiaľ čo ostatné zachytávajú zvyšný čas umývania rúk až do „30 sekúnd mydlom“.  

Jasne ukazujú, že umývanie rúk je v skutočnosti vysoko efektívnym nástrojom na odstraňovanie mikróbov z nich. Kým na prvej fotke, pred umývaním, ruky pokryté mikróbmi svietia ako vianočný stromček, postupne, keď na ne pôsobí voda a mydlo, svetlá farba tmavne. Po 30 sekundách umývania rúk mydlom už prakticky vôbec nesvietia.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa kristen bell (@kristenanniebell),

Asi každý si myslí, že ruky si vie umývať. Ako však dokazuje tento malý experiment, existuje veľký rozdiel medzi umývaním rúk a ich skutočným umývaním. Ak si ich umyjeme "len tak narýchlo", veľký význam to nemá. V skutočnosti si dokonca množstvo ľudí ruky neumýva vôbec, iní nepoužívajú mydlo alebo len nepravidelne. Pritom aj Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) vníma obyčajné umývanie rúk za najúčinnejší a nákladovo najefektívnejší spôsob, ako minimalizovať šírenie infekčných chorôb.

Problémy s 30-sekundovým umývaním rúk majú najmä deti, pre ktoré ide o nekonečný čas. Je na rodičoch, aby im ho nejako spríjemnili a naučili ich, že táto aktivita je súčasťou nášho každodenného života. Ruky si treba umyť nielen po použití toalety a pred jedlom, ale vždy, keď sa vrátime odniekiaľ domov,  napríklad z obchodu, z ihriska či od susedov, takisto po hre, kreslení si. Ak bývate v paneláku, nezabudnite si umyť ruky aj vtedy, ak chytíte vchodové dvere, dvere výťahu či schránku. Pravidelne a často vymieňajte uterák, do ktorého si po umytí ruky utierate. Keď sa dieťa vráti zo škôlky alebo školy, dbajte na to, aby si tašku či batôžtek nepokladalo na stôl alebo na posteľ. Topánky tiež nepatria do izby. 


Autor: © Zoznam/az
Zdroj: scarymommy

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia