Pneumokoková infekcia: Najviac ohrozené sú deti v tomto veku

Pneumokoková infekcia: Najviac ohrozené
Zdroj: thinkstock.com
2019-11-27 00:30:50 |

Pneumokokové infekcie nie sú ničím výnimočné, najmä u dojčiat a batoliat do dvoch rokov, napriek tomu nejde o žiadnu banalitu.

Baktéria Streptococcus pneumoniae (S. pneumoniae), ktorá je známa aj ako pneumokok sa nachádza v ústach i v celom nosohltane zdravých detí i dospelých a tvorí s mnohými ďalšími súčasť úplne normálneho a prirodzeného bakteriálneho spoločenstva. No ak dôjde z nejakých dôvodov k porušeniu obranných mechanizmov, ktoré zabraňujú preniknutiu baktérií do miest v organizme, ktoré sú bežne bez mikróbov (čo sú napríklad dolné dýchacie cesty, tvárové dutiny aj oblasť stredného ucha), potom v tomto mieste dôjde k zápalu. Stačí už len jedno kýchnutie, prsknutie alebo zakašľanie a nebezpečenstvo je na svete.

Pneumokok trápi malých i veľkých najmä v chladnejších mesiacoch roka a nezriedka "môže" za opakujúce sa zápaly dutín i priedušiek alebo zhoršenie astmy. Rýchlo sa šíri najmä v detských kolektívoch, pričom práve malým deťom môžu znepríjemniť život a spôsobiť nebezpečné ochorenie.

Pneumokok je zodpovedný za mnoho chorôb

  • Infekcia mozgu a miechy (meningitída)
  • Pľúcna infekcia (zápal pľúc)
  • Infekcia krvného obehu (sepsa)
  • Infekcie kĺbov (artritída)
  • Ušné infekcie (zápal stredného ucha)
  • Infekcia sínusových membrán (sínusitída)
  • Očná infekcia (zápal spojiviek)

Príznaky a symptómy

Príznaky pneumokokových infekcií závisia od miesta infekcie. Typickými príznakmi meningitídy sú horúčka, bolesti hlavy, letargia, vracanie, záchvaty a stuhnutý krk; pri zápale pľúc môžete spozorovať horúčku, kašeľ a sťažené dýchanie; pri infekcii krvného obehu sa môže objaviť horúčka a menej energie, pri ušných infekciách sa objaví horúčka a bolesť uší a pri zápaloch hlavy nastane horúčka a bolesti tváre.

Niektorí ľudia môžu baktériu len prenášať, bez toho, aby u nich akékoľvek ochorenie prepuklo, a náchylnejšie k nákaze sú jedinci s oslabenou imunitou alebo chronickým ochorením. A samozrejme aj deti, ktorých imunitný systém je doteraz nevyzretý. Je dôležité vedieť, že vždy pri akomkoľvek podozrení je na mieste okamžitý zásah lekára, pretože invazívne pneumokokové infekcie často zanechávajú trvalé následky.

Zvýšená hygiena a očkovanie!

Ako sa dá pred pneumokokmi chrániť? Najlepším spôsobom, ako zabrániť infekcii, je vakcína. Pneumokoková vakcína je injekcia, ktorá pomáha chrániť pred niektorými z mnohých typov pneumokokových baktérií. V súčasnosti existujú 2 typy vakcín:

  • Pneumokoková konjugovaná vakcína (PCV13). Nazýva sa to aj Prevenar. Táto vakcína chráni pred 13 typmi pneumokokových baktérií, ktoré bežne spôsobujú u detí vážne ochorenie. Môže tiež pomôcť predchádzať niektorým ušným infekciám. PCV13 chráni deti prípravou ich tela na boj proti baktériám. Túto vakcínu môžu dostať aj dospelí s niektorými zdravotnými problémami.
  • Pneumokoková polysacharidová vakcína (PPSV23). Nazýva sa aj Pneumovax. Táto vakcína chráni pred 23 typmi pneumokokových baktérií. Táto vakcína sa nepodáva dospelým. Je určená iba deťom, ktoré majú dlhodobé zdravotné problémy, pre ktoré sú náchylné na rôzne ochorenia.

Účinnú prevenciu predstavuje aj dodržiavanie jednoduchých hygienických opatrení, ktoré by ste mali deťom odmalička vštepovať. Základom je samozrejme pravidelné a starostlivé umývanie rúk mydlom a teplou vodou, zvlášť pred jedlom a po príchode domov z vonku alebo z materskej škôlky a používanie vreckoviek počas kýchania či kašľania a následné umytie rúk.

Naučte ratolesti, že nemajú s nikým zdieľať alebo si požičiavať poháre a hrnčeky, príbory ani kefky na zuby.

Prečítajte si tiež:

Urobte z týchto 5 opatrení rutinu, imunita sa vám poďakuje

Źabka v pusinke vášho drobca: Ako bojovať s touto infekciou?

gettyimages.com
Autor: © Zoznam/kch
Zdroj: medicalnewstoday.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia