OČNÝ LEKÁR: Deti by sa s tabletom nemali hrať viac ako hodinu denne

OČNÝ LEKÁR: Deti by
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2017-02-09 14:30:46 |

Dôvodom, prečo by deti do tabletu nemali pozerať viac ako hodinu denne, je to, že vzdialenosť medzi očami a monitorom je často veľmi blízka, čo vysušuje zrak.

Deti pri práci s tabletom potrebujú podľa odborníkov "meniť vzdialenosti svojho pohľadu", inak si môžu privodiť zrakovú chybu. Napríklad krátkozrakosť, upozorňuje Anton Gerinec, prednosta Kliniky detskej oftalmológie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave.

S tabletom sa hrajú už deti v útlom veku. Rodičia by mali preto dohliadnuť, aby ich ratolesti mali od jeho sledovania prestávku aspoň každých 15 minút. V rámci nej sa majú pozerať raz do diaľky, inokedy do blízka.

„Zakázať deťom tablet je zbytočné, i práca s ním a nainštalované vzdelávacie hry v ňom sú formou edukácie," povedal pre TASR Gerinec. Tablet by deti podľa neho nemali sledovať v prítmí, takisto to nie je dobré pre zrak. Tie s dioptriami sa tabletu nemusia "výrazne vyhýbať".

„Ak majú dobre korigovaný zrak, platia pre ne rovnaké pravidlá ako pre zdravé deti," povedal Gerinec.

Hru s tabletom by neporovnával so sledovaním televízora. Od detského oka býva zväčša ďalej, a tak tam striktne neplatí pravidlo jednej hodiny. Ani v tomto prípade "by to však nepreháňal".

Rodičia nemusia podľa Gerinca dbať u zdravých detí na "špeciálne očné cviky". „Úplne postačí, ak dohliadnu na to, aby sa s tabletom nehrali pridlho," zdôraznil. Knihy podľa neho nemajú "žiadne významné obmedzenia".

 „Na rozdiel od tabletu nevyžarujú umelé svetlo a deti si listujú, čiže do nej súvisle nehľadia," dodal Gerinec.

Prečítajte si tiež:

Toto urobte a vaše deti nebudú škuľavé či tupozraké

Znaky toho, že dieťa môže mať problémy so zrakom

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia