Sex a manželstvo: Ak to má klapať, tieto 4 kroky majte na mysli

Sex a manželstvo: Ak
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2017-02-07 00:30:02 |

Už to nie je to, čo to bývalo. Znie vám táto veta povedome? Nezúfajte. Podniknite kroky pre to, aby váš sexuálny život opäť ožil a našiel si vo vašom vzťahu miesto, ktoré si zaslúži.

Elenin manžel Peter trávi v kancelárii týždenne 60 hodín. Takže, keď sa cez víkend stretnú, chce hlavne oddychovať a nič neriešiť. „Peter je lenivý milenec," zverila sa Elena, mama dvoch detí. Dodala však, že je to fantastický priateľ a otec, tak si celkom bez problémov zvykla na menej sexu.

Opačný problém je v manželstve Kamily a Milana. Kamila je mamou 2-ročného syna, ktorú po jeho narodení takmer úplne opustila túžba po intímnom živote s manželom. V polovici milovania pokojne zdvihne telefón alebo rieši jedálniček na nasledujúci deň. „Nie je to tak, že ma nepriťahuje. Len mám teraz úplne iné priority,“ vysvetľuje. Napriek tomu, že to už naozaj nie je ani zďaleka to, čo to bývalo, dobré veci v ich manželstve podľa nej prevyšujú „zlé vibrácie v spálni“ a verí, že spolu šťastne zostarnú.

Iste, menej ako vzrušujúce milovanie nie je dôvod, aby sme vzdali dobré manželstvo. No ak to škrípe práve v tej spálni, nemali by sme to prejsť pokrčením ramien a povzdychom. „Je to proste pre zdravie príliš dôležité,“ hovorí sexuológ Barry McCarthy. Pripomína, že sex s partnerom okrem fyzického potešenia odlišuje vzťah manželov od ďalších blízkych vzťahov, má upokojujúce účinky a v neposlednom rade prehlbuje úroveň intimity medzi partnermi.

Čím ďalej tým častejšie sa stáva, že páry sa vyhýbajú téme sexuálnej nespokojnosti vo vzťahu, najmä, ak sú rodičmi. Buď dúfajú, že sa to zmení, keď deti odrastú alebo si každý začne žiť intímny život inde. „Je ľahké túto stránku popierať, ale je viac ako isté, že nudný sex sa nezlepší sám od seba ani o 18 či 25 rokov neskôr, keď sa deti odsťahujú,“ konštatuje odborníčka Valerie Davis Raskin.

Ak ste s manželom v harmónii ako partneri a rodičia, mali by ste urobiť všetko pre to, aby ste sa zosynchronizovali aj ako milenci. Všetko, čo je k tomu potrebné, je venovať tejto stránke  života viac pozornosti. Čo k tomu treba? Základom sú tieto štyri stupne oživenia sexuálneho života:

1. Zmeňte názor na sex

Väčšina z nás vníma sex ako niečo, čo má prísť prirodzene. A to je veľký omyl. „Sex sám o sebe nie je to, čo rozohňuje. Je to vaša práca, aby vás rozhorúčil,“ vysvetľuje manželská poradkyňa Diane Sollee. Ako zdôrazňuje, nemôžete sa vzdať zodpovednosti za svoj sexuálny život a nechať na partnera, aby dokázal odhadnúť ten správny čas, kedy máte na intímnosti chuť a dotýkať sa vás na tých správnych miestach. A nemyslite si, že nudný sex znamená, že ste si vybrali zlého partnera. Nie, skôr je to o tom, že ste mu nepredostreli dosť jasne svoje priania.  

Takže, zamyslite sa a vymyslite zoznam toto, čo by ste vlastne od svojej polovičky v intímnej oblasti chceli. Ak patríte k tým, pre koho je zložité presne určiť, čo od milostného života vlastne očakávajú, spomeňte si na najlepšie sexuálne zážitky, ktoré máte vy dvaja spoločne za sebou. Keď ste to dotiahli až po deti, niečo tam určite muselo byť!

 2. Hovorte o sexe

Dokonca aj páry, ktoré dokážu ľahko komunikovať o všetkom ostatnom, môžu mať ťažkosti hovoriť otvorene o sexe.  Nie každému je to príjemné. Vyberte si ten správny čas a miesto pre diskusiu. V žiadnom prípade s tým nezačnite hneď po milovaní. Milovanie nie sú olympijské hry, kde je potrebné ukázať skóre po každom kole. I keď budete opäť raz cítiť sklamanie, počkajte na uvoľnený moment, keď sedíte pri káve alebo len tak na terase, prípadne, keď ste sami dvaja v aute.

Najlepší spôsob, ako začať, je chvála. Sexuológ radí, aby ste najprv vyzdvihli na partnerovi to, čo vám na ňom imponuje, tak v sexuálnej, ako aj mimo sexuálnej oblasti. Až potom začnite s tým, čo by ste chceli zmeniť v intímnom živote, prípadne čo vám na ňom nevyhovuje.  Len nezabudnite, že vaša túžba po zmene musí znieť ako žiadosť, nie ako dopyt! Cieľom, o ktorý vám ide, nie je kritika, ale snaha upevniť manželstvo.


Magické číslo: Tento počet sexuálnych partnerov je ideálny


3. Prax, prax, prax

Najlepší spôsob, ako mať lepší sex, je jednoducho mať viac sexu. „Skúste to. Čím viac sexu budete mať, tým viac ho budete chcieť. Navyše, každé ďalšie milovanie bude o niečo lepšie. Máte viac príležitostí na experimentovanie a zisťovanie toho, čo sa vám najviac páči. Nehanbite sa,“ radí autorka knihy Prečo milujeme: príroda a chémia romantickej lásky Helen Fisher.

Samozrejme, vybojovať si čas na sex a romantiku je pre rodičov malých detí veľkou výzvou. Ale keď sa nad tým zamyslíte, ak by si jeden z vás našiel milenca či milenku, vždy by si ste si dokázali na stretnutia čas nájsť. Čo tak vstať ráno o niečo skôr alebo večer vydržať dlhšie hore? A pamätajte si, že dobrý sex nemusí trvať nekonečne dlho, často stačí pár minút. „Zamknite dvere do kúpeľne alebo sa schovajte do špajze“, radí Fisher.

Snáď najjednoduchší spôsob, ako si nájsť čas na sex, je naplánovať ho. Znie vám to divne? Nie, ak máte doma malé deti a milión povinností, je to úplne normálne. Ak viete vopred, kedy sa budete milovať, dokážete sa fyzicky aj psychicky na to zamerať. Môžete sa upraviť, dať si sexi bielizeň, natrieť sa voňavým telovým mliekom. Jednoducho, budete sa cítiť príťažlivejšie a o to príjemnejšie. Nenahovárajme si, že keď sme išli v 20-tke na rande, nečakali sme, že bude aj sex. Čakali sme ho a preto sme sa pripravili. Prečo by sme to neurobili aj teraz, keď sme manželia?

4. Buďte zvodná aj mimo postele

To, čo robíte mimo spálne, má obrovský vplyv na to, čo sa deje potom v nej. Takže, snažte sa zintenzívniť kontakt s partnerom po celý deň. „Manželstvo potrebuje celý rad podnetov na rozhorenie sexuálnej túžby, aj keď nie všetky vedú k sexu,“ hovorí McCarthy. Stačia také maličkosti, ako poslať manželovi esemesku s textom, že ho ľúbite alebo vám chýba, držať sa v obchode za ruky alebo ho len tak pobozkať pred susedmi...

Skúste zmeniť každodennú rutinu a vymyslieť niečo zaujímavé – kúpiť lístky do kina, objednať wellness pobyt, vybrať sa na túru a podobne. To môže oklamať mozog, ktorý začne produkovať viac chemických látok vyvolávajúcich túžbu. Chemické reakcie, ktoré sa v ňom dejú, uvoľňujú testosterón, čo zosilňuje sexuálny apetít. „Niet pochýb o tom, že vybočenie z vyjazdených koľají má na sexuálny život dobrý vplyv,“ konštatuje sexuológ. Na škodu nie je ani zmena na sebe samom – namiesto výbuchu hnevu sa na manžela usmejte, namiesto vyčítania, že nechal ponožky na zemi, ich zdvihnite a upracte, pochváľte ho pred priateľmi. Samozrejme, platí to aj v opačnom garde. Jednoducho, urobte niečo, čo toho druhého vyvedie z rovnováhy, ale v dobrom slova zmysle. To je to, čo toho druhého môže dostať do postele. Vážne. Vyskúšajte!

Prečítajte si tiež:

15 vecí, ktoré vás môžu prekvapiť pri sexe po pôrode

Tri kroky, ktoré oživia váš sexuálny život aj pri deťoch

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia