Trojročné dieťa podľahlo meningitíde. Ako ju rozpoznať?

Trojročné dieťa podľahlo meningitíde.
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-11-03 13:30:16 |

Meningoková infekcia alebo hnisavý zápal mozgových blán je veľmi zákerné ochorenie. Zabíja aj do 12 hodín od prvých príznakov!

Úmrtie trojročného dievčatka na meningokovú meningitídu zaznamenal minulý týždeň v stredu Regionálny úrad verejného zdravotníctva (RÚVZ) v Rimavskej Sobote. Pochádzalo z mnohopočetnej rodiny z osady s veľmi nízkym hygienickým štandardom. V súčasnosti ich sledujú zdravotníci a bola im už nasadená aj antibiotická liečba.

Na pohotovosť v Rimavskej Sobote doviezli dieťa s horúčkami. Dievčatko malo klinické príznaky meningokovej infekcie – okrem vysokej horúčky aj pocit nevoľnosti s nutkaním na zvracanie a bolo dehydrované. Už jej nepomohla ani hospitalizácia. „Po dvoch hodinách hospitalizácie sa klinický stav pacienta náhle zhoršil a začali mu zlyhávať orgány. Napriek intenzívnej zdravotnej starostlivosti a kardiopulmonálnej resuscitácii, dieťa zomrelo. Zoskupenie týchto príznakov je jedna z foriem meningokokovej meningitídy, čiže hnisavý zápal mozgových blán - najrýchlejšie infekčné smrtiace ochorenie. Bolo diagnostikované len na základe klinickej symptomatológie bez laboratórneho potvrdenia prípadu. Epidemiologické vyšetrenie v ohnisku nákazy vykonali odborní pracovníci epidemiológie tamojšieho RÚVZ hneď v stredu," uviedla hovorkyňa RÚVZ  v Banskej Bystrici Mária Tolnayová. Meningokoková meningitída si v tomto roku podľa údajov ÚVZ SR vyžiadala štyri životy. 

Meningokokové ochorenie má často ťažký až prudký priebeh s vysokou úmrtnosťou. Osud pacienta závisí od včasnej diagnostiky a liečby. Nie vždy ho sprevádza vysoká teplota. Napríklad vlani sa toto ochorenie potvrdilo u 14-mesačného dieťatka z Brezna, ktoré bolo hospitalizované bez teploty, odmietalo však jedlo a vracalo. Tieto príznaky nie sú veľmi odlišné od črevnej nákazy alebo inej virózy. Veľmi rýchlo sa však začali vytvárať petechie (červené bodky a pupienky na tele dieťaťa) a dostalo septické teploty.

Meningokoková sepsa je extrémne silná reakcia organizmu na baktériovú infekciu krvi. Nástup choroby je rýchly a prudký, obvykle s vysokými horúčkami, bolesťami, kŕčmi, bezvedomím. Pri sepse dochádza k poruchám zrážanlivosti krvi, preto sa pod kožou  začnú objavovať krvné podliatiny, petechie, ktoré sú  v podstate posledným varovným signálom pred zlyhaním organizmu.

Meningoková sepsa je zákerná

S meningokovými infekciami sa nestretávame až tak často, no o to sú nebezpečnejšie. Príznaky sa podobajú  nástupu chrípky a môžu byť veľmi ľahko prehliadnuté alebo podcenené. Ak sa tak stane, často pacientovi nedokážu pomôcť už ani  v tých najlepšie vybavených nemocniciach. Vo veľmi vážnych prípadoch od začiatku ochorenia až po smrť niekedy neuplynie ani 12 až 24 hodín. Ochorenie sa lieči v nemocnici podávaním vysokých dávok antibiotík.

Rozdiel oproti chrípke je ten, že stav chorého sa zhoršuje veľmi rýchlo a teplota neustupuje ani po podaní antipiretík či studených zábalov. U malých detí je častým prejavom nechutenstvo a vracanie, plačlivosť, strnulý výraz a ospalosť. Nasleduje tuhnutie šije, jej bolestivosť, bolesti kĺbov, zmätenosť, kŕče a vyrážky, svetloplachosť a niekedy dochádza až k poruchám vedomia. Alarmujúcim príznakom sú zhluky červenofialových škvrniek na koži, ktoré sa menia na modriny.

Ak by ste u dieťatka zbadali niektoré z týchto príznakov, nikdy neváhajte a radšej merajte cestu k pediatrovi alebo na pohotovosť zbytočne ako by ste mali prísť neskoro.

Čo je to meningoková sepsa?

Závažné meningokokové ochorenie má buď formu zápalu mozgových blán (meningitída) alebo celkového horúčkovitého ochorenia (sepsa alebo toxický šok). Sepsa sa môže objaviť pri všetkých bakteriálnych infekciách, keď telo abnormálne zareaguje na baktériu alebo jej časti, ktoré sa dostali do krvného obehu. Imunitné bunky sa dostávajú do zmätku a vylučujú agresívne zápalové látky, čo ohrozuje organizmus. Najčastejšie sú prvotné príznaky spájané s chrípkou alebo pri nechutenstve, zvracaní a teplote s brušnou príhodou. Niektorí pacienti dokonca podstúpia apendektómiu, teda vybratie slepého čreva.

Nebezpečná baktéria si rada vyberá deti a mladých

Meningokové ochorenia vyvoláva baktéria Neiseria meningitis a medzi postihnutými sú najčastejšie malé deti a mládež od 15 do 20 rokov, vyskytnúť sa však môže aj v inej vekovej kategórii, najmä u ľudí so zníženou imunitou. Meningoková infekcia sa šíri kýchaním, kašľaním a bozkávaním, jej prenos je však dosť málo pravdepodobný, mimo ľudský organizmus dokáže baktéria prežiť iba pár sekúnd. Inkubačná doba je v priemere šesť dní. Antibiotickú liečbu by mali podstúpiť aj členovia rodiny a ľudia, ktorí boli s chorým vo veľmi úzkom kontakte za posledných 10 dní. Rozhoduje o tom epidemiológ. Najaktívnejšie sú u nás meningokoky v zimných mesiacoch.

Prevencia vzniku meningokových infekcií

Očkovanie - na Slovensku patrí medzi nepovinné a pacient si ho hradí sám. Niektoré poisťovne naň prispievajú. Očkuje sa proti typom A a C, proti typu B, ktorý sa u nás tiež nachádza, sa zatiaľ neočkuje.

Strava – dbajte na zdravú výživu, v ktorej nechýba ovocie a zelenina, cereálne výrobky a mliečne výrobky.

Telesná kondícia – šport a pobyt na čerstvom vzduchu posilňujú imunitu. Pozor však na prílišnú námahu a následné prechladnutie.

Životný štýl - snažte sa eliminovať stres. Vzdajte sa fajčenia a nadmerného pitia alkoholu. Deti by sa nikdy nemali zdržiavať v zafajčených priestoroch. 

 

 

 


Foto: thinkstock.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia