ZÚFALÉ matky prehovorili: Nemajú peniaze na zábavu pre deti! Mestá situáciu neriešia

ZÚFALÉ matky prehovorili: Nemajú
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-18 11:00:00 |

Pre rodinu z menšieho mesta, ktorá má záujem vziať deti za kultúrou, zašportovať si či vyraziť na zaujímavé miesta, mnohé slovenské mestá stále nemajú riešenie. Každá aktivita totiž znamená minimálne tridsať minút v aute.

Najmä v zlom počasí či počas zimných mesiacov je programu v menšom meste pre malé deti nedostatok. O aktivitách pre teenagerov ani nehovoriac. Prečo štát viac nemyslí na deti v regiónoch?

Za kultúrou jedine do Bratislavy

Mamička Nina má dve deti a nejaký čas žila v Žarnovici na strednom Slovensku.

“Ak sme chceli vyraziť za pekným predvianočným programom, nasadli sme s deťmi na vlak a išli do Bratislavy. Decká si užili vianočnú električku, Luskáčika, detské múzeum a krásne vianočné trhy na námestí. Toto mne ako mame strašne chýba. Že musím celý deň cestovať, aby mali deti kvalitné zážitky.

Žiaľ, spojenie vlakom je zdĺhavé, autom sa výlet extrémne predraží. Snažím sa aspoň raz do roka vziať deti za zážitkami, ale je mi ľúto, že sa nedá takto vybehnúť jednoducho v nedeľu poobede na dve hodinky. U nás ale nie je kam.”

Klasický problém malých miest je, že síce nechýba základná občianska vybavenosť, ale na aktivity s deťmi sa veľmi nemyslí. Predovšetkým cez leto a pred Vianocami tak rodiny hľadajú program mimo mesto, aby deti videli aspoň niečo.

 

Múzeá a galérie na Slovensku sme už vzdali

Lepšie na tom nie sú ani rodiny s dospievajúcimi deťmi. Kým pre deti sú v mestách aspoň detské ihriská či občasné programy na Mikuláša či Deň detí, pre staršie častokrát vôbec nič.

“Kým boli deti malé, chodili sme veľa po Slovensku,” ohodnotí situáciu mama dvoch teenagerov a jednej škôlkarky Andrea, ktorá býva na Orave.

“Lenže pokiaľ nechcete, aby vaše dospievajúce deti kultúrne žili na internete, potrebujete im niečo ponúknuť. Žiaľ, zaujímavé múzeá či atrakcie na Slovensku v podstate neexistujú. Ak áno, jednu výstavu máme nainštalovanú aj päť rokov, a vstupné za päťčlennú rodinu stojí toľko, že si ho dva razy rozmyslím zaplatiť.

Preto ak si chceme niečo pozrieť, využijeme predĺžený víkend a v rámci lacného ubytovania ideme do Viedne, Budapešti či Prahy. Ani by ste neverili, koľko vecí tam uvidíte za symbolické ceny či zdarma. Za kvalitu sa nebojím dať aj viac. Za prehnané u nás pokladám celkovo ceny vstupného nielen na hrady, ale ja na koncerty či do obyčajného kina a divadla.”

 

Kultúra či šport sú skrátka drahé

Práve ceny vstupného za šport či kultúru predstavujú pre mnohé rodiny najväčší problém. Napríklad  športové centrum Bounce Park v Banskej Bystrici pre štvorčlennú rodinu znamená výdavok na dve hodiny minimálne 50 eur. A to bez nákladov na benzín. Pokiaľ by ste chceli vziať svoju rodinu na koncert či muzikál, zaplatíte za vstupné v menšom meste 30 až 40 eur na osobu. V prípade štvorčlennej rodiny je to teda minimálne 120 eur. Vstupenka do kina sa pohybuje okolo 7 eur.

Lacno nevyjde ani návšteva aquaparku, kde rodina za trojhodinový vstup nechá približne 50 eur. Lacnejšia by bola návšteva mestskej plavárne, tú však opäť nenájdete v každom meste. Napríklad mesto Kremnica už roky nemá vlastné kúpalisko, v Prievidzi a ďalších okresných mestách chýba obyčajná mestská plaváreň.

 

Mestá a obce nemajú o riešenie záujem

Mamička Lenka býva vo Vranove nad Topľou. Ako sama hovorí, keby tu nemala rodinu, žije už niekde inde.

“So synom nemám ani kam ísť do cukrárne. Nie je tu normálne detské centrum, ani možnosť vziať dieťa trebárs na krúžok pre škôlkarov. Som z toho nešťastná, pretože namiesto toho, aby sme sa my, mladé ženy mohli stretávať, stráviť čas s deťmi, vidím, že mesto akoby zámerne všetko sabotuje.”

Kultúra, možnosti na športovanie či aktivity pre rodiny s deťmi zostávajú vo veľkej miere v rukách samospráv, no predovšetkým vedenia miest a obcí. Avšak mnohé mestá na Slovensku nedokážu či nemajú záujem ani financie priniesť do miest nové príležitosti či jednoducho opraviť a zrekonštruovať bývalé plavárne či športoviská.

Aj preto sa musia rodičia spoliehať na kultúrny program vo väčších mestách či jednoducho nájsť si iný spôsob trávenia voľného času. Žiaľ aj to je jeden z dôvodov, prečo bývanie v mnohých slovenských obciach a mestách prestáva byť pre mladé rodiny zaujímavé.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia