Viac ako TRETINA detí má problémy so spánkom: Spia oveľa MENEJ, ako by v skutočnosti mali

Viac ako TRETINA detí
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-20 19:00:00 |

Spánok je veľmi dôležitý ako pre dospelých ľudí, tak aj pre deti. Pre tie je dokonca ešte dôležitejší, aby podporil ich správny vývoj. Deti a dospievajúci by mali spať viac ako my, no problémom je, že v skutočnosti trávia v posteli menej času, ako by mali.

Portál Medical Xpress zdieľal starší výskum zverejnený v týždenníku U.S. Centers for Disease Control and Prevention Morbidity and Mortality Weekly Report. Ten poukazuje na to, že až 34,9 % detí vo veku od 4 mesiacov do 17 rokov spí menej, ako sa podľa ich veku odporúča. 

Nedostatok spánku bol zaznamenaný predovšetkým u detí s nízkym sociálno-ekonomickým statusom a so špeciálnymi zdravotnými potrebami. Keďže sa tento prieskum robil v USA, problémy mali aj deti z rasových a etnických menšín. 

Koľko spánku by si mali deti dopriať?

V našom nedávnom článku zameranom a spánok sme hovorili o tom, koľko hodín odporúčajú pediatri a odborníci pre deti v určitých vekových hraniciach. Ide o nasledovné čísla:

  • deti vo veku 4 – 12 mesiacov: 12 až 16 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 1 – 2 rokov: 11 až 14 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 3 – 5 rokov: 10 až 13 hodín spánku (vrátane zdriemnutí)
  • deti vo veku 6 – 12 rokov: 9 až 12 hodín spánku
  • deti vo veku 13 – 18 rokov: 8 až 10 hodín spánku

Ako zlepšiť kvalitu spánku u detí?

Portály Healthline a Raising Children spísali zoznam tipov, ktorých by ste sa mali držať, ak chcete, aby vaše ratolesti spali lepšie. Niekedy stačí upraviť aj úplné maličkosti a uvidíte, že sa kvalita ich odpočinku výrazne zlepší. 

  1. Vytvorte spánkovú rutinu a snažte sa ju dodržiavať. Deti by mali chodiť do postele približne v rovnaký čas, maximálne v hodinovom až dvojhodinovom rozmedzí. 
  2. Aspoň dve hodiny pred odchodom do postele vypnite všetky technologické zariadenia, ktoré vysielajú modré svetlo. Namiesto toho si s deťmi prečítajte knihu.
  3. Detskú izbu alebo miestnosť, v ktorej spia, by ste mali dobre vyvetrať. Mala by tam byť čo najväčšia tma. Nenechávajte zapnutú ani lampičku, ktorá by ich mohla v noci budiť, no pokojne ju majte po ruke. 
  4. Uistite sa, že sa dieťa cíti v noci v bezpečí. Zbavte sa rušivých elementov alebo miest, odkiaľ by sa mohli vynoriť "strašidlá".
  5. Počas dňa by deti mali stráviť dostatok času na čerstvom vzduchu, ideálne počas rána, kedy je najviac prirodzeného svetla. Jasné svetlo potláča melatonín a zaistí, aby sa dieťa cítilo viac bdelé počas dňa a ospalé pred odchodom do postele.
  6. Nedávajte deťom nápoje s obsahom kofeínu, pretože tie by mohli zhoršiť kvalitu ich spánku.
  7. Nenechávajte v izbe hodinky, pretože keď sa dieťa v noci prebudí alebo nevie zaspať, môže ho stresovať, ako dlho je už hore. 

Spánok je niečo, čo by ste naozaj nemali podceňovať. Týmito tipmi sa môžete pokojne riadiť aj vy, pretože sú univerzálne aj pre dospelých. 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová
Zdroj: Medical Xpress

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia