BEZPEČNÝ spánok: V akej polohe sa vyhnete náhlemu ÚMRTIU bábätka?

BEZPEČNÝ spánok: V akej
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-09-30 11:00:00 |

Nevinný spánok bábätka môže niekedy skončiť katastrofou. Rodičia sa obávajú najmä náhleho úmrtia dojčaťa tzv. SIDS. Pediatrička MUDr. Denisa Jaššová radí, aká poloha pri spánku dieťatka pomôže eliminovať pravdepodobnosť jeho náhleho úmrtia.

Pediatrićka MUDr. Denisa Jaššová opäť prichádza s dôležitým tipom pre rodičov. Tentokrát ich informuje o bezpečnej polohe spánku pre novorodencov a bábätká.

Aká poloha je nesprávna?

Poloha na bruchu je najrizikovejšia poloha pri spánku pre bábätká z pohľadu SIDS (náhleho úmrtia dojčaťa). Netreba sa ale strachovať, ak sa dieťatko už vie samo pretočiť na bruško, čo je približne okolo 6. mesiaca života dieťaťa. Poloha na brušku už nie je preň nebezpečná.

Varuje aj pred polohou na boku, ktorá je riziková, pretože dieťa sa môže z nej na bruško ľahšie pretočiť. Ak ju rodičia využívajú kvôli strachu o bábätko, ktoré počas spánku grcká, treba dieťatko poriadne zboku zabezpečiť. 

Aká poloha je tá správna?

Za najbezpečnejšiu polohu na spanie považuje polohu na chrbte. Pri spaní na chrbte však mnohokrát hrozí preležanie hlavičky a nutnosť nosiť prilbičku. Doktorka odporúča dieťatko aj tak nechať spinkať na chrbte a polohovať hlavičku raz do jednej, raz do druhej strany. Predchádza sa tak jej zležaniu.

Pediatrička dokonca tvrdí, že "po úspešnej kampani o bezpečnej polohe pre spánok dojčaťa na chrbte sa výrazne znížil výskyt SIDS."
 


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia