Z denníka TVORIVEJ mamy: 5 SUPER tipov, ako si UŽIŤ posledné jesenné dni

Z denníka TVORIVEJ mamy:
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2023-11-14 15:00:00 |

Kým nás naplno ovládne vianočná atmosféra a pustíme sa do vytvárania vianočných dekorácií a adventných kalendárov, máme ešte pár dní, kým si môžeme vychutnať tohtoročnú jeseň.

Ahojte, som mama dvoch dcér, redaktorka a hlavne milovníčka akéhokoľvek tvorenia od pečenia až po vlastnoručne vytvorené dekorácie, hry a hračky pre deti. Moje deti ma už dávno predbiehajú a radíme si navzájom.

Nemám rada komplikované nápady a nepotrebujem projekty na niekoľko dní. Úplne mi stačí tvorivé popoludnie, z ktorého výsledkov sa tešíme ešte pár dní. Rada sa o svoje nápady a inšpirácie podelím aj s vami.

 

Jesenný herbár

Dnes už máme aplikáciu na všetko. Stačí, ak odfotíme rastlinu, list či kamienok do telefónu, a o tom, čo držíme v ruke, vieme ihneď všetko. Nekritizujem moderné technológie, no predsa si myslím, že deti potrebujú okrem svojich telefónov rozvíjať aj vlastnú pamäť a tešiť sa z nových poznatkov a skúseností. Preto sa každé ročné obdobie vyrábame herbáre a učíme sa o rastlinách okolo nás. Jeseň už tradične patrí nádherne sfarbeným listom, ktoré stačí nechať uschnúť a nalepiť do zošita či na papier. K listu už len napíšte, z akého stromu pochádza.

 

Jesenná víla

Ako využiť sušené šípky? Okrem čaju z nich môžete vytvoriť prekrásnu dekoráciu do vlasov. Stačí ak na sponku či jednoduchú čelenku prilepíte niekoľko sušených šípok a malá slečna má krásnu ozdobu na jesennú prechádzku, oslavu či len tak do škôlky pre krajší deň.

 

 

Farebné listy sú krásna dekorácia

My ich doma pripíname špendlíkom na záclony alebo dekorujeme zlatým či strieborným lakom na nechty, a potom zavesíme na farebné stužky. Na dekorovanie zbierame hlavne väčšie listy v rôznych farbách. Jednou z našich obľúbených kreatívnych činností je tvorenie rôznych postavičiek, príbehov a rozprávok. Ak nájdete veľký červený list, môžete ho spolu s deťmi nalepiť na výkres. Vužijete ho ako červenú sukničku, ku ktorému dokreslíte makovú bábiku, alebo hlavu Červenej čiapočky, ku ktorej domaľujú deti telo.

 

Foccacia s jesenným motívom

Foccacia je slaný taliansky koláč, ktorý ja osobne pekávam rada v Jánskeho sklenenej mise. Jeho povrch môžete ozdobiť rôznymi kúsami zeleniny, byliniek či semienok. Obzvlášť na jeseň môžete deťom nakrájať kúsky tekvice, vetvičky rozmarínu, plátky paradajky a nechať ich vytvoriť krásny jesenný motív. Foccacia je nielen chutná desiata, ale aj sýta príloha k zeleninovej krémovej polievke.

Voňavá domácnosť vďaka šupkám z jablka

Šupky z jablka nepatria do koša. Ak chcete prevoňať domácnosť lacno a najmä zdravo, položte na sporák hrniec s vodou, kde dáte hrsť šupiek z jablka, niekoľko klinčekov a kúsok badiánu. Domácnosť bude voňať príjemnou čistou vôňou, ktorá narozdiel od esenciálnych olejov nezaťažuje organizmus a je vhodná aj pre najmenších.

Fotogaléria

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia