POMÓÓÓC, moje DIEŤA v škole ŠIKANUJÚ! Ako postupovať pri riešení problému? TOTO by ste mali vedieť

POMÓÓÓC, moje DIEŤA v
Šikanovanie zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimagees.com
2023-11-03 11:00:00 |

Šikanovanie je závažný problém, ktorý môže znamenať celoživotnú traumu nielen pre dieťa, ktoré ho prežije, aj aj pre ďalšie, ktoré sa stanú svedkom ubližovania kamarátovi či spolužiakovi.

Netreba tiež zabúdať na to, že šikana je trestný čin, kde nestačí len vinníka potrestať a usmerniť, ale je nevyhnutné pracovať s celou triedou. Viete, čo máte robiť, ak sa vaše dieťa stane obeťou šikanovania?

Kontaktujte školu

V minulosti bolo bežné, že ak sa objavilo na škole šikanovanie, rodičia problém riešili medzi sebou napomenutím alebo telefonátom domov. Takýmto spôsobom sa dnes už radšej vyhnite. Mnoho rodičov je na svoje deti citlivé a nemusia vám uveriť, čím staviate do nepríjemnej situácie aj vlastné deti či pedagóga, ktorý je za správanie detí v triede zodpovedný.

Na ohlásenie šikanovania nepotrebujete mať rukolapné dôkazy. Ak sa dieťa sťažuje na posmech, odstrkovanie v kolektíve či zlé správanie zo strany spolužiakov, kontaktujte pedagóga, a predovšetkým u malých detí nenechajte šikanu vyrásť či neočakávajte, že si to deti vyriešia medzi sebou.

Pri prvom rozhovore je potrebné odkomunikovať situáciu s triednym učiteľom, ktorý bude kontaktovať rodičov vinníka či riaditeľa školy. Nezabúdajte, že viac ako 90% obetí si svoje problémy nevymýšľa, neraz ich priznajú až po dlhom čase.

Ak je problém hlbší, riešte šikanu cez právnika

Fyzické napadnutie, ničenie vecí, ohrozovanie cez správy či sociálne siete a psychické ubližovanie sú závažné veci. Pokiaľ sa dejú organizovane a dlhodobo, no škola nevie či nedokáže zasiahnuť, kontaktujte právnika. Ten vám pomôže pripraviť ďalšie kroky, ktorým sa už nebude môcť vyhnúť škola ani rodičia dieťaťa, ktoré sa na šikane podieľa.

V prípade, že kontaktujete právnika, je dobré pripraviť si chronológiu šikanovania, kedy sa problém začal, ako je na tom vaše dieťa po psychickej stránke, nachystať si fotografie zničených vecí či záznam od lekára, ak došlo k bitke či násiliu.

Nenechajte dieťa v probléme bez opory

Rodič nie vždy dokáže zvládnuť svoje emócie a prežívanie, najmä pokiaľ ide o vlastné dieťa. Možno vás prekvapí, aké množstvo negatívnych pocitov vo vás strach o vlastné dieťa vyvolá. Nebude príjemný ani zhovievavý, a možno nejaký čas nedokážete zabezpečiť dieťaťu pocit bezpečia a opory, aký potrebuje. Neviňte sa za to!

Kontaktuje výchovno - vzdelávaciu poradňu v mieste vášho bydliska, ktorá s venuje deťom s podobnými problémami. Vyhľadať môžete aj terapeuta, psychológa či kňaza - osobu, ktorá sa mu bude venovať a nestranne mu poskytnúť podporu a pomoc. Navštíviť ho môžete spolu alebo doprajte dieťaťu priestor hovoriť o tom, čím prešlo.

Využite silu komunity

Obeť šikany častokrát prežíva pocit viny a hanby. Avšak práve vtedy sa nebojte požiadať rodičov kamarátov vášho dieťaťa o zdieľanie a podporu. Dieťa potrebuje postupne obnovovať pocit bezpečia v skupine, nájsť si cestu k spolužiakom a kamarátom.

Podporte ho, aby trávilo čas s priateľmi, šlo s nimi von, na krúžky, zašportovať si. Je tiež potrebné, aby sa naučilo problém nezatĺkať, ale priznať ho. Jedine tak sa trieda či partia kamarátov vyhne tomu, aby sa o nejaký čas nestalo obeťou ďalšie dieťa.

 


Autor: © Zoznam/marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia