Moja dcéra ide do školy, no BOJÍM sa, že to NEZVLÁDNE: Čo v takejto situácii ROBIŤ?

Moja dcéra ide do
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-24 15:00:00 |

Sofinka je múdre, šikovné dievčatko. Len je trochu viac citlivá. Dotkne sa jej už len to, keď sa na ňu niekto škaredo pozrie, nieto ešte keď na ňu niekto zdvihne hlas. Aj preto som ju dala do súkromnej škôlky, ktorá mala tie najlepšie referencie.

V triede ich bolo len desať, učiteľky boli veľmi milé, mali k deťom úžasný prístup a Sofinka tam bola veľmi spokojná. O pár dní však nastupuje do školy. V triede ich bude dvadsať, učiteľky sa deťom určite nebudú môcť venovať tak, ako to bolo v škôlke. Ani režim už nebude taký voľný. Bojím sa, že to na Sofinku bude veľa. A to ešte neviem, akých bude mať spolužiakov. Normálne ľutujem, že som jej predsa len nenašla súkromnú školu, kde by to mala ľahšie.

„Problém adaptovať sa na školský režim má väčšina detí, a to ani nemuseli chodiť do súkromnej škôlky,“ vysvetľuje odborná koučka Soňa Faková. „Ale je tiež pravda, že niektoré deti to majú ťažšie. Ja chápem, že chcete pre svoju dcéru len to najlepšie, ale niekedy je to to najhoršie, čo pre ňu môžete spraviť.“

Deti je potrebné nechať čeliť aj nepríjemnostiam 

Ako odborníčka ďalej vysvetľuje, keď nenecháme svoje deti čeliť aj nepríjemným situáciám – hádka s inými deťmi, kritika učiteľky či ich zvýšený hlas, tak ich to skôr či neskôr dobehne a potom si nebudú vedieť s takýmito situáciami poradiť.

„Myslím si, že je len dobre, že sa vaša dcéra stretne aj so spolužiakmi, ktorí ju trebárs nebudú mať radi, že učiteľky budú prísne a budú vyžadovať disciplínu. Sofinka sa tak naučí, že sa všetko nekrúti iba okolo nej a že sa všetci nebudú prispôsobovať tomu, aby sa ona cítila komfortne. Naopak, je dobre, aby sa jej veci a správanie sa ostatných dotýkali. Tak sa naučí reálne fungovať vo vzťahoch, naučí sa robiť si na veci svoj názor, vedieť sa brániť.“

Správanie matky je tiež dôležité

Ako však pripomína Faková, najdôležitejšie je, aby jej v tom pomohla aj mama. Aby svoju dcéru neľutovala, aby si nemyslela, že sa jej v škole deje len skrivodlivosť, aby nepodporovala to, že jej dcéra trpí. Deti totiž takýto postoj rýchlo vycítia a budú sa okoliu brániť aj tak, že sa mu začnú vyhýbať, nebudú sa chcieť učiť, chodiť do školy a dokonca sa to môže prejaviť aj na ich zdravotnom stave.

„Ak pochopíte, že čím skôr sa vaša dcéra začlení do reálneho života, tak sa v ňom bude vedieť orientovať, prijme, že v živote sa dejú aj nepríjemné veci a ak jej s tým pomôžete, tak máte vy aj Sofinka vyhraté,“ dodáva Faková.     

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/sv

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia