PRÍPRAVTE dieťa na nástup do MATERSKEJ ŠKOLY! 10 zásad, ktoré sa OPLATÍ dodržať

PRÍPRAVTE dieťa na nástup
Ilustračná foto
Zdroj: foto: Kensingtonský palác
2023-08-16 11:00:00 |

Nástup do materskej školy je veľkým okamihom nielen v živote dieťaťa, ale aj rodičov. Čo urobiť, aby bol pre všetkých čo najmenej frustrujúci? Toto je 10 zásad, ktoré vám pomôžu pripraviť sa na veľkú zmenu.

Pomaly ale isto sa blíži september a mnohé deti prvýkrát nastúpia do materskej školy. Tento moment môže byť dojímavým okamihom, ale aj peklom, a to nielen pre dieťa, ale aj dospelých. Dialla Mama učiteľka uvádza na Instagrame 10 tipov, ako môžeme dieťatku nástup a adaptáciu v materskej škole uľachčiť.

1. bod: PEVNÉ ROZHODNUTIE

Pre nástup do materskej školy musí byť rodič pevne rozhodnutý. Je dôležité zvážiť všetky faktory. Ak je nástup do škôlky neistý, dieťa to vycíti a aj proces adaptácie sa môže zhoršiť. Platí pravidlo: ak sme v pohode my, je v pohode aj dieťa.

2. bod: VEĽA ZMIEN NARAZ

Neodporúča sa, aby malo dieťatko v jednom období naraz veľa zmien. Veľké zmeny narúšajú pocit bezpečia a istoty. Takouto zmenou je aj nástup rodiča do práce, sťahovanie, ukončenie dojčenia, zbavenie sa cumlíka, odplienkovanie, ale aj príchod súrodenca. Tieto zmeny by sa mali riešiť pred nástupom do škôlky.

3. bod: HOVORTE O TOM

Ešte pred nástupom do materskej školy je dobré niekoľko mesiacov vopred začať ju spomínať. Postupne sa o nej viac a viac rozprávajte. Pomôcť vám môžu knihy, v ktorých deti vidia, ako prebieha deň v škôlke. 

4. bod: SAMOSTATNOSŤ

Dieťatko by malo byť do istej miery samostatné. Čím je samostatnejšie, tým to lepšie zvládne. Ide najmä o samobslužné činnosti. Dieťa by malo aspoň naznákom ovládať vyzliekanie, obliekanie, malo by vedieť aj trochu samo jesť. Netreba čakať, že sa to naučí v škôlke. Ako Dialla uvádza, na toto v štátnych škôlkach nie je veľký priestor, ale učiteľky sa snažia pomôcť.

5. bod: NESTRAŠIŤ 

Materskú školu netreba používať ako strašiaka. Nepoužívajte frázy typu: Veď počkaj, v škôlke sa s tebou nebudú maznať! Tam budeš musieť poslúchať!

6. bod: NEPODPORUJTE STRACH

Nezameriavajte sa na to, že s dieťaťom v škôlke nebudete. Inak v ňom podporíte strach. Rozprávajte radšej o pani učiteľke, deťoch a kamarátoch. Keď k tomu pridáte rozprávanie o tom, čo všetko tam bude robiť, vytvoríte mu v mysli krajší obraz.

7. bod: SPOLOČNÁ VEC

Vytvorte si s dieťaťom niečo spoločné, čo mu dodá istotu, že na neho myslíte. Nakreslite si rovnaký znak alebo otlačte pečiatku na ruku. Ak to škôlka dovoľuje, dieťatko si so sebou môže vziať obľúbeného plyšáka alebo mojkáčika.

8. bod: PRECHÁDZKY OKOLO ŠKOLY

Ak dieťa vidí von na dvore deti, ktoré sú spokojné a hrajú sa, môže mu to len pomôcť.

9. bod: ZONÁMENIE SA S MATERSKOU ŠKOLOU

Ak máte možnosť, navštívte Deň otvorených dverí. Alebo ak má vaša kamarátka dieťa v škôlke, choďte spoločne po neho. Vaše dieťa uvidí, ako taká škôlka vyzerá aj vo vnútri. 

10. bod: TRÉNUJTE ODLÚČENIE

Ideálne sú chvíľky osamote s babkou, ocinom, krstnou či u kamarátky. Snažte sa vždy dodržať sľub a vrátiť sa včas, dieťa bude vo vás istejšie a bude veriť vašim tvrdeniam.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia