Prsty z úst von, koniec pľuvaniu: Ako na to?

Prsty z úst von,
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-09-23 12:01:13 |

Deti často kopírujú zlé návyky od nás. Podľa prieskumov sa napríklad až 77 percent ratolestí naučilo utierať si nos do rukáva práve od rodičov. Ako ich zlozvykov zbaviť?

„Napodobňovanie má v detskom spoznávaní sveta veľkú silu. Dieťa už od útleho veku kopíruje to, čo vidí – najskôr doma od rodičov a súrodencov, neskôr od ostaných detí na ihrisku, v jasliach, škôlke a škole,“ hovorí  detská psychologička Pat Spungin. Mnohé zo zlozvykov pretrvajú len určitý čas aj bez toho, aby sme ich nejako výrazne riešili, pri iných je potrebné zasiahnuť. K najčastejším patrí cmúľanie palca, vŕtanie sa v nose, obhrýzanie nechtov a klamanie. Ak má aj vaša ratolesť nejaký ten „zlozvykovský“ neduh, vyskúšajte niektorý z týchto spôsobov ako ho možno odstrániť:

Cmúľanie palca

Palec si deti začínajú cmúľať približne vo veku 18 mesiacov. Podľa detského psychológa Dirka Flowera existujú tri spôsoby, ako k tomuto zlozvyku pristupovať...

  • Použite neškodné chemikálie (možno kúpiť v lekárni), ktoré chutia tak nepríjemne, že dieťa od cmúľania palca odradia.
  • Dohodnite sa s ratolesťou na dni, kedy s cmúľaním prestane – môžu to byť narodeniny alebo prvý školský deň a podobne. Takto dopredu dieťa na zmenu pripravujete. Často mu ešte pred stanoveným termínom pripomínajte, že už je veľký chlapec/veľké dievča a takí „veľkáči“ si už palce necmúľajú.
  • Skúste to s odmenami – zaveďte po spoločnej dohode systém odmien za čas, počas ktorého si palec necmúľa. Začnite s minútou a postupne čas, kedy dokáže vydržať bez palca v puse predlžujte. Nakoniec umožnite dieťaťu, aby si ho cmúľalo iba v určitých časových intervaloch, napríklad pred spaním. Podľa odborníkov zvyk postupne zmizne.

Vŕtanie v nose

V žiadnom prípade dieťa neokrikujte. Rôzne techniky ako obmotávanie prstov obväzmi či tresty sa tiež míňajú účinku. Môžte dosiahnuť skôr opak a výsledkom bude boj o moc medzi vami. Najmúdrejšie je vymýšľať aktivity, pri ktorých bude mať zamestnané prsty. Môže napríklad stláčať gumovú loptičku alebo sa hrať s prstovými bábkami. V prípade, že si dieťa skúmaním nosa ubližuje tak, že v ňom rýpe až do krvi, je lepšie poradiť sa s pediatrom.

Hovorí sa, že keď sa dieťa vŕta v nose, súvisí to s premnoženými parazitmi v tele. Ak u vašej ratolesti nič nezaberie,  poraďte sa s pediatrom aj o tejto možnosti.

Pľuvanie

Na pľuvanie dobre zaberajú odmeny. Vysvetlite dieťaťu, že je to veľmi škaredé a špinavé. Ak pľuje malé dieťa, ktoré ešte nemá predstavu  tom, že špinavé je zlé, po pľuvanci mu vždy rázne povedzte „nie“.

Hryzenie

Malé deti, pre ktoré je hryzenie typické, to vnímajú ako hru. Neznížte sa k tomu, aby ste dieťa pohrýzli naspäť. Ani slabé uhryznutie nie je prípustné, je to hlúpe. Spôsobovať dieťaťu cielene bolesť je naozaj na uváženie. Síce vás to zabolí, no reagovať krikom alebo vysvetľovaním sa míňa účinku, lebo ak to vyvolá reakciu, povzbudí to drobca v tom, aby pokračoval. Účinnejšie je ignorovať a nekomentovať  to. Povedzte akurát dôrazné „au“, prípadne „nie“. K tomu, aby sa upokojilo, môžete ho dať na chvíľu do postieľky či do druhej izby.

Obhrýzanie nechtov

Tento zlozvyk často súvisí so stresom a nervozitou. V prvom rade zistite, z čoho má ratolesť obavy a riešte tento problém. Ak prídete problému na koreň, s obhrýzaním nechtov  s veľkou pravdepodobnosťou prestane. Ak vás to povzbudí, nechty si v istom období života obhrýza až 50 percent detí.

Keď ste si istí, že dôvodom nie je stres, môže byť za tým jednoducho nuda. Pri nechtoch to môžete  riešiť kúpou špeciálneho laku proti obhrýzaniu nechtov v lekárni, ktorý je zdravotne neškodný, no má nepríjemnú chuť alebo ruky dieťaťa zamestnajte – môže vystrihovať, kresliť, modelovať ... Odmeny môžu pomôcť aj tu – dohodnite sa s ratolesťou, že ak necht dorastie do určitej dĺžky, kúpite jej hračku, po ktorej túži alebo niečo podobné. 

Klamanie

Deti začínajú klamať niekedy vo veku okolo troch rokov. Vždy, keď si všimnete, že ratolesť sa snaží vás alebo niekoho iného oklamať, znova a znova jej vysvetľujte, že je to zlé a škaredé. Zdôrazňujte, že je to negatívne správanie, ktoré, ak sa nezmení teraz, bude pokračovať aj do dospelosti a raz jej spôsobí množstvo problémov a pripraví o veľa kamarátov.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: mirror.co.uk

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia