Vedci zistili, prečo sú RIEKANKY a SPIEVANKY dôležité, aby sa dieťa naučilo rozprávať

Vedci zistili, prečo sú
Zdroj: gettyimages.com
2023-12-27 15:00:00 |

Zvyknete svojmu bábätku spievať či hovoriť riekanky? Robíte veľmi dobre! Vedci zistili, že čím skôr začnú rodičia s deťmi komunikovať rytmickou rečou, tým lepšie sa bude vyvíjať ich schopnosť rozprávania.

Jazykovedci, psychológovia a neurolingvisti z Univerzity v Cambridge a Dublinskej univerzity sa bližšie pozreli na to, čo efektívne vplýva na vývin detskej reči. Výsledky ich výskumu boli uverejnené v časopise Nature Communications a hovoria o tom, že podstatou reči nie sú hlásky a ich skladanie do slov, ako si predtým mysleli. Tie sa totiž deti učia až okolo siedmeho mesiaca a pomalším spôsobom.

Základom toho, aby sa deti naučili rozprávať, sú podľa najnovšej štúdie spievanky a riekanky. Rodičia by ich tak mali svojim ratolestiam zdieľať hneď od narodenia. Práve vďaka rytmu sa deti dokážu naučiť rozprávať už v skoršom veku.

Súčasťou výskumu bolo 50 dojčiat vo veku štyroch, siedmich a jedenástich mesiacov. Bábätkám vedci merali mozgovú aktivitu pri sledovaní videí, v ktorých žena spievala detské pesničky a recitovala riekanky. Ako sa ukázalo, u detí to vyvolávalo aktivitu v mozgu, ktorú neurovedci mohli vďaka špeciálne vycvičeným algoritmom dekódovať. 

Hlavnou autorkou štúdie je neurologička Usha Goswami, ktorá verí, že výsledky do budúcna poslúžia ako pevný základ pre rozvoj fungujúceho jazykového systému. 

Ak máte doma bábätko a práve ste zistili, že spievanky a riekanky nie sú súčasťou vašej spoločnej komunikácie, je čas to napraviť.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: Daily Mail

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia