Bábätkám, ktoré sa narodili CISÁRSKYM rezom, chýbajú kľúčové MIKRÓBY: Môžu ich získať z iných zdrojov!

Bábätkám, ktoré sa narodili
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
2023-09-16 11:00:00 |

Bábätká narodené cisárskym rezom dostávajú počas pôrodu menej matkiných baktérií, ale užitočné mikróby sa k nim stále môžu dostať inými spôsobmi. Ako napríklad dojčením, tvrdí výskum.

Vedci v Holandsku zistili, že takmer 60 % mikróbov dieťaťa pochádza od matky, bez ohľadu na to, ako sa narodilo, uviedol portál Independent.co.uk.

Vedci prišli na to, že deti narodené cisárskym rezom, dostávali pri narodení od svojich matiek menej prospešných baktérií.

Odborníci uviedli, že ich zistenia, publikované v časopise Cell Host & Microbe, naznačujú, že užitočné baktérie sa stále môžu dostať k novorodencom inými cestami, ako sú dojčenie a blízky kontakt.

Hlavný autor Wouter de Steenhuijsen Piters, lekár a dátový vedec z University Medical Center Utrecht v Holandsku, povedal: „Videli sme, že mnohé výklenky matky sú dôležité pre prenos mikróbov, a ak sú niektoré z týchto ciest blokované z toho či onoho dôvodu – v tomto prípade sme videli, že sa to deje pri cisárskom reze – potom sa tieto mikróby stále môžu dostať k dieťaťu, ale inými cestami.“

Batérie dieťaťa sú závislé od matky

Ľudské telo je ekosystém tvorený mikróbmi, ako sú baktérie, vírusy a huby. Ide o tzv. mikrobióm. Baktérie tvoria väčšinu ľudského mikrobiómu, pričom v ľudskom tele ich žije približne 75 biliónov a 200 biliónov jednotlivých organizmov.

Bábätká sú sterilné, keď sú v maternici. Prvýkrát sú vystavené baktériám hneď po narodení.
Predpokladá sa, že dieťa narodené vaginálne sa prvýkrát dostane do kontaktu s baktériami, keď je počas pôrodu vystavené výkalom matky.

Mikróby, ktoré ako prvé kolonizujú ľudské telo, sa považujú za kľúčové pri trénovaní imunitného systému.

Pre túto štúdiu vedci sledovali 120 holandských matiek a ich detí. Odobrali vzorky kože, nosa, slín a črevného mikrobiómu od detí dve hodiny po narodení, keď mali jeden deň, jeden týždeň, dva týždne a jeden mesiac. 

Tím tiež zhromaždil šesť rôznych typov vzoriek mikrobiómov od matiek: kože, materského mlieka, nosa, hrdla, stolice a vagíny. Vedci vzali do úvahy aj faktory, ktoré môžu ovplyvniť mikrobióm, ako napríklad užívanie antibiotík.

Analýza ukázala, že približne 58,5 % mikrobiómu dieťaťa pochádza od matky, bez ohľadu na to, či sa narodilo vaginálne alebo cisárskym rezom.

Novorodenca je potrebné dojčiť a maznať sa s ním

"Dojčenie sa stáva ešte dôležitejším pre deti narodené cisárskym rezom, ktoré nedostávajú od mamy črevné a vaginálne mikróby," dodala autorka Debby Bogaert.

Výskumníci uviedli, že zatiaľ čo materský mikrobióm vysvetľuje takmer 60% celkového mikrobiómu dieťaťa, zdroj ďalších 40% zostáva stále neznámy.

Christoph Hartel, riaditeľ Pediatrickej kliniky a polikliniky vo Wurzburgskej univerzitnej nemocnici v Nemecku, v komentári k výskumu povedal: „Matky detí po cisárskom reze – a ich rodičia vo všeobecnosti – sa často pýtajú, či môžu pre dieťa niečo urobiť. Pomôcť s jeho mikrobiómom. Štúdia poskytuje prvé pozitívne posolstvo, ktoré ženám po pôrode vlastne vždy dávame: treba sa veľa maznať a veľa dojčiť."

 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia