Cez víkend strávia deti Noc s Andersenom

Cez víkend strávia deti
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-03-26 17:00:35 |

Tajomné a čarovné chvíle s rozprávkami zažijú deti po celom Slovensku, ktoré si trúfnu vydržať bez rodičov obklopené knihami noc z piatka 27. na sobotu 28. marca.

Podujatie na podporu čítania detí Noc s Andersenom je vyvrcholením tohtoročného, už 16. ročníka Týždňa slovenských knižníc (TSK), ktoré sa uskutoční vo verejných a školských knižniciach. Slovenské deti sa ňou opäť zapoja do medzinárodného podujatia pri príležitosti Medzinárodného dňa detskej knihy v deň narodenín dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena.

Podujatie od roku 2006 koordinuje Spolok slovenských knihovníkov a knižníc (SSKK) a tento rok ho pripravuje už po desiaty raz. "Tento rok sme prekonali vlaňajší rekord a je prihlásených už vyše 230 'spacích miest' vo všetkých regiónoch Slovenska," konštatovala predsedníčka SSKK Silvia Stasselová. Organizátori očakávajú, že rekordný bude aj počet detí, ktoré sa zúčastnia na programe Noci s Andersenom. Podľa Stasselovej je Slovensko v medzinárodnom kontexte v poradí druhou najpočetnejšou krajinou zapojenou do podujatia. "Máme nahlásených 10.600 účastníkov, ktorí strávia noc v kontakte s kultúrnymi akciami," uviedla.

Z celkového počtu zapojených knižníc je 28 takých, ktoré sa zúčastnili na každom z desiatich ročníkov. Sú medzi nimi napríklad Okresná knižnica Dávida Gutgesela v Bardejove, Knižnica Juraja Fándlyho v Trnave, Mestská a školská knižnica v Gbeloch, Zemplínska knižnica Gorazda Zvonického v Michalovciach, Mestská knižnica vo Svite, Hornozemplínska knižnica vo Vranove nad Topľou či pobočka trenčianskej Verejnej knižnice M. Rešetku v Opatovej nad Váhom. Všetky dostanú knižný dar od vydavateľstva Slovart, ďalších 11 je takých, ktoré sa zapojili deväťkrát a 12 knižníc malo Noc s Andersenom osemkrát. "Tie odmeňuje knižnými poukážkami kníhkupectvo Martinus," dodala Stasselová.

"Predpokladáme, že súhrnný počet zúčastnených za desať ročníkov akcie presiahne hranicu 50.000 detí na takmer 1500 'spacích miestach' vo verejných a školských knižniciach," uviedla Stasselová, ktorá je celoslovenskou koordinátorkou projektu. Rádio Regina bude aj tento rok vysielať pri príležitosti Noci s Andersenom celodenné rozhlasové vysielanie Rozprávkové Rádio Regina.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia