Keď majú deti dosť pohybu, lepšie im to páli

Keď majú deti dosť
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-06 12:01:34 |

Mimoškolská fyzická aktivita má na deti ešte lepšie účinky, než sa zdalo. V najnovšej štúdii vedci zistili, že deti si pri športe trénujú aj mozog a dôležité psychické schopnosti.

Máte domaseda, ktorý je najradšej zavŕtaný v knihách, pri počítači, stavebniciach či len tak pri televízore? Vyžeňte ho po škole na hodinku von, aby sa trochu rozhýbal. Experti tvrdia, že okrem telesnej schránky si deti športom cibria aj mozog a správanie.

Americkí vedci z univerzity v štáte Illinois sa zamerali na deti vo veku 7 až 9 rokov a náhodne ich roztriedili do dvoch skupín. Jedna sa po vyučovaní venovala rôznym športom, zatiaľ čo druhá počas experimentu necvičila vôbec. Pred začiatkom výskumu a po jeho skončení podrobili deti viacerým kognitívnym testom a mapovaniu mozgov.

Športujúcim deťom to myslí lepšie

Výsledky potvrdzujú, že deti zo skupiny s fyzickou aktivitou napredovali rýchlejšie v otázkach psychického vývoja. Výrazne lepšie boli schopné dávať pozor, robiť súbežne viac činností či zabrániť rozptyľovaniu. „Vzťah medzi fyzickou aktivitou a výkonnosťou v spomínaných oblastiach a zmenách vo funkcii mozgu úzko súvisel s tým, ako dlho boli deti zapojené v programe. Deti, ktoré cvičili častejšie, boli pri následných testoch úspešnejšie,“ povedal autor štúdie Charles Hillman.

Doprajte dieťaťu denne hodinu telesnej aktivity

Deti počas pokusu cvičli aspoň 60 minút denne. Išlo pritom o jednoduché a zároveň zábavné cviky ako napríklad driblovanie s loptou po prekážkovej dráhe. Jeho vedecký tím tak jasne preukázal, že aktivita je dôležitá nielen pre fyzické zdravie, ale aj zdravie mozgu. „Existujú organizácie, ktoré odporúčajú deťom minimálne 60 minút intenzívneho cvičenia denne. Školy by mali byť zodpovedné aspoň za 30 z tých 60 minút,“ dodal Hillman.

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: krcu.org

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia