Kočíkujete? Skúste presedlať na nosenie

Kočíkujete? Skúste presedlať na
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-04 12:01:54 |

Nosenie detí je ústrednou témou Medzinárodného týždňa nosenia detí (5.-11.október), počas ktorého sa môžete dozvedieť veľa nového a stretnúť zaujímavých ľudí.

Od nedele 5. októbra do soboty 11. októbra sa v 24 mestách po celom Slovensku uskutočnia mnohé workshopy, prechádzky mestami, pochody, vernisáže fotiek nosených detí, môžete sa zapojiť do diskusie na tému nosenia či tancov s deťmi v šatkách. Zoznam miest zapojených do Medzinárodného týždňa nosenia 2014 nájdete na stránke http://www.nosmesa.eu/medzinarodny-tyzden-nosenia-2014/. Záverečným podujatím je prvá spoločná celoslovenská túra v Tatrách v sobotu 11. októbra.

Súčasťou medzinárodného týždňa nosenia je tiež súťaž o atraktívne ceny, do ktorej sa môže zapojiť každý, kto sa zúčastní na pochode mestom alebo na niektorom zo sprievodných podujatí. Ak sa zapojíte do viacerých, šancu na výhru zvýšite. Doma vám vďaka výhre môže pribudnúť ergonomický nosič, babyšatka, detské čižmičky a čiapočky, návleky na nôžky, capačky, hand made šité nosiše, tričká a podobne.

Prečo nosenie?

Nosenie podporuje intenzívnu citovú väzbu medzi dieťaťom a rodičom, pomáha predchádzať popôrodným depresiám a stavom úzkosti a podporuje tiež tvorbu materského mlieka. Nosené deti menej plačú. Nosenie dokonca stabilizuje dýchanie a srdečný tep, rovnako podporuje reguláciu telesnej teploty. Ak váš drobček trpí refluxom a trápi sa s kolikami, nosenie môže byť to správnou voľbou, aby ste tieto problémy zmiernili. Pozitívom je tiež priaznivý vplyv na vývoj bedrových kĺbov. Niektoré maminy nosenie vzdali, lebo sa im zdalo nepohodlné. Podľa odborníkov je však v takýchto prípadoch problém skôr v nesprávnom nosení.

Nosenie nie je nič nové

Naši pra pra predkovia nosili deti úplne bežne, veď kočíky nemajú za sebou až takú dlhú históriu. Strojcom prvého klasického kočíka, od ktorého sa odvíjajú aj dnešné, je záhradný architekt William Kent, ktorý ho zostrojil v roku 1733  pre mladého vojvodu z Devonshire.

Nie každý však kočík používal a pravdepodobne aj mnohí vaši rodičia vyrástli v šatkách. Babičky nemali ešte také možnosti aké máme my dnes a tak sa deti spokojne „hompáľali“ v plachtách, obrusoch a iných kusoch látok, ktoré vtedajšie kreatívne mamy mali k dispozícii. V období, keď si kočík mohol dovoliť snáď každý, nosenie sa začalo vytrácať, no v posledných rokoch prežíva tento trend svoj boom. Ak sa obávate, že dieťa si na nosenie zvykne a bude problematické odučiť ho od toho, je to zbytočné. Stačí sa pozrieť na africké alebo indické deti, ktoré kočíky nepoznajú a dospelého Afričana či Inda, ktorý by si lebedil v šatke u mamy, určite nestretnete.  

 Bábätko je možné nosiť hneď od narodenia. Drobček, ktorý deväť mesiacov poznal maminu zvnútra, sa cíti v tesnej blízkosti pri nej aj po narodení istejšie.

Ak sa chcete o nosení detí, viazaní šatiek, aktivitách, ktoré možno s deťmi v šatkách robiť či kontaktnom rodičovstve, ale aj o bezplienkovej metóde dozvedieť od profesionálov alebo ľudí, ktorí už majú viac skúseností, nenechajte si podujatia Medzinárodného týždňa nosenia ujsť. 

Článok bol pripravený v spolupráci s lektorkami nosenia Daniela Barbosovou a Dianou Eliášovou. Obidve čestne prehlasujú, že akákoľvek činnosť alebo reklama na spuntik.zoznam.sk, ktorá nie je v súlade s Medzinárodným kódexom náhrad materského mlieka a v súlade s etickým kódexom poradkyne dojčenia občianskeho združenia MAMILA, nemá súvis s ich osobami. 

Fotogaléria


Zdroj: nosmesa.eu

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia