Čo bude potrebovať váš škôlkar?

Čo bude potrebovať váš
Ilustračné foto
Zdroj: archív
2014-08-22 00:01:05 |

Na škôlku nestačí seba a ratolesť pripraviť iba psychicky, ale treba myslieť aj na praktické veci. Viete, čo všetko bude potrebovať?

Univerzálny zoznam, čo dieťaťu do škôlky nabaliť, neexistuje. Každá má svoje individuálne požiadavky, ktoré sa rodičia dozvedia na rodičovskom združení buď ešte pred začiatkom školského roka alebo niekedy v prvých septembrových dňoch. Niektoré veci je však potrebné zaobstarať pre každého škôlkara.

Základom sú prezuvky, pyžamko a náhradné oblečenie

Škôlkar bude pri pobyte v škôlke potrebovať prezuvky - žiadne šľapky, našuchovačky či crocsy, ale pevné papučky, ktoré dobre držia pätu. Zadovážte mu tiež aspoň zo dve pyžamká, ktoré bude v škôlke používať. Nezabudnite na náhradné oblečenie, ktoré bude mať odložené v skrinke a použije ho, ak sa napríklad pociká (takéto nehody nie sú najmä u začínajúcich škôlkarov výnimočné) alebo sa pri hre či v jedálni viac ušpiní. Pribaľte spodnú bielizeň, ponožky, tepláčiky, tričko a mikinu. Každý drobec potrebuje tiež vlastnú zubnú kefku, pastu a pohárik.  Väčšinou treba priniesť aj hrebeň.

Niektoré škôlky vyžadujú, aby si deti nosili aj vlastné uteráčiky, v iných sú erárne a rodičia s nimi nemajú starosti. Rovnako je to aj s vešiakmi, posteľnou bielizňou či vankúšikom na spanie. Na začiatku školského roka škôlky zvyčajne vyžadujú od rodičov, aby priniesli tiež toaletný papier, papierové vreckovky či tekuté mydlo. Tieto pomôcky však dopredu nekupujte, v škôlke vám oznámia, čo treba. Akurát je potrebné myslieť na to, že vás môžu čakať aj takéto výdavky.

Dieťa do škôlky obliekajte pohodlne

Pre deti je dôležité, aby sa v škôlke cítili pohodlne, preto sa viac ako na parádu sústreďte na praktickosť oblečenia. Napríklad pred šnurovacími topánočkami uprednostnite obuv so suchým zipsom, ktorú si ľahšie ratolesť obuje. Je na rozhodnutí každého rodiča, či dieťa pôjde do škôlky vyobliekané a až tam ho prezlečie do pohodlných tepláčikov či obľúbených nohavíc alebo sa v nich vyberie už rovno z domu. Myslite na to, že pani učiteľky majú na starosti veľa detí a nemajú priestor na to, aby každé jedno dieťa niekoľkokrát denne prezliekali na hru v triede, vonku a podobne. Ideálne je preto nacvičovať samoobslužné zručnosti s ratolesťou už doma, aby sa dokázala ako-tak sama poprezliekať. Vo výbave škôlkara by nemala chýbať pokrývka hlavy a nejaká tenká bundička. V upršaných dňoch využije gumáčiky a pršiplášť.

Predchádzajte stratám

Hračky z domu, sladkosti či sladké malinovky radšej ratolesti do škôlkarskej tašky nepribaľujte. Jedlo aj pitie dostanú v škôlke a vlastné hračky môžu akurát tak stratiť. Nebojte sa, v každej je ich viac ako dosť. Ak má nejakú obľúbenú, s ktorou spáva alebo ju potrebuje mať blízko seba, upozornite na to učiteľku.

Všetky osobné veci vášho dieťaťa (papučky, pyžamko, pohárik na kefku a pastu, hrebeň, ale aj náhradné oblečenie) označte jeho menom alebo symbolom, ktorý si zapamätá.


Foto: archív
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia