Mamy, ktoré spia s bábätkom, dojčia dlhšie

Mamy, ktoré spia s
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2016-03-23 17:30:42 |

U mamičiek, ktoré nechajú bábätko spať pri sebe častejšie, je dvakrát vyššia pravdepodobnosť, že budú dojčiť dlhšie. Pomôže už jedna hodina týždenne!

Dojčené deti majú vyššiu imunitu, sú menej náchylné na hnačky a zvracanie, majú menej infekcií a tiež je menšia pravdepodobnosť, že sa u nich rozvinie diabetes 2. typu. Čerstvé mamy, ktoré si prinesú drobčeka častejšie do postele, budú s väčšou pravdepodobnosťou pokračovať v dojčení dlhší čas. Tie, ktorých bábätko spáva vždy v postieľke, s väčšou pravdepodobnosťou skončia s dojčením pred uplynutím šiestich mesiacov od narodenia alebo krátko po tom. Vyplýva to z výsledkov aktuálnej štúdie, ktorá sa zamerala na dojčenie a okolité vplyvy naň.


Zistite, či dostáva váš drobček dosť mlieka


Prvý polrok je z hľadiska výživy bábätka a jeho zdravia najdôležitejší a v tomto čase by malo byť výlučne dojčené. Potom je vhodné začať aj s pevnými príkrmami. Avšak, čím dlhšie je dieťa dojčené aj popri inej strave, tým viac zdravotných výhod mu to prináša a tým dlhšie je chránené. Experti z univerzity v Durhame zistili, že stačí, aby mama zdieľala s bábätkom posteľ aspoň jednu hodinu týždenne a dokáže dojčiť dlhšie.


Dieťa zo svojej postele nevyháňajte, radia experti


Už predchádzajúce štúdie ukázali, že mamami s najsilnejším úmyslom dojčiť dlho sú tie, ktoré spia spolu s bábätkami. Dôležité je však pristupovať k spoločnému spánku s drobčekom veľmi zodpovedne, aby sa žena vyhla možnosti jeho priľahnutia a minimalizovala riziko syndrómu náhleho úmrtia dojčaťa (SIDS). Experti preto v prvých 26 týždňoch života dieťatka odporúčajú zobrať si ho do postele iba občas na hodinku a nenechávať ho v nej celú noc alebo v čase, keď je mama veľmi unavená.

Prečítajte si tiež:

Dojčenie prináša veľa benefitov, no vyššie IQ k nim nepatrí

Ďalší super bonus dojčenia: Znižuje riziko leukémie


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia