Ako často dojčiť novorodenca?

Dojčenie novorodenca
Dojčenie novorodenca
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-24 14:58:00 |

Začnite skoro, najlepšie ešte na pôrodnej sále. Je to dôležité pre úspešný štart dojčenia. Ponúkajte bábätku prsník na požiadanie. Ono samo si najlepšie vie určiť, kedy je čas na papanie.

Začnite s dojčením čo najskôr

Vy aj bábätko ste bezprostredne po pôrode vplyvom hormónov nastavení tak, aby ste sa zblížili. Dieťatko má silne vyvinutý sací reflex, ktorý ho núti prisať sa. Vaše bradavky voňajú ako plodová voda. Známa vôňa ho privedie k mliečku.

Ak sa prvé prisatie uskutoční do pol hodiny po pôrode, mamičky majú menej problémov s dojčením. Bábätko je vo väčšine prípadov dojčené oveľa dlhšie. Dieťatko má prvé dni k dispozícii prvé mliečko – tzv. kolostrum. Je husté a veľmi výživné, obsahuje veľa bielkovín a množstvo protilátok pre tvorbu imunity.

Pripravte sa na to, že dojčenie novorodeniatka bude zaberať väčšinu vášho času počas dňa.

 

V nemocniciach odporúčajú režim

Detské sestry v nemocniciach vo väčšine prípadov ešte stále presadzujú zavedenie režimu na papanie. Počas pobytu na oddelení šestonedelia vás budú učiť, aby ste dojčili pravidelne každé  dve až tri hodiny. Moderné trendy však hovoria, že je to prežitok. Každé bábätko je iné a má individuálne potreby čo sa týka papania. Niektoré sa dojčí krátko, papá len 10 minút, ale potom to vyžaduje často. Iné zas intenzívne saje aj 45 minút, potom si dlhšie zdriemne.

 

Dojčite na požiadanie

Snažte sa zžiť s vašim bábätkom, pozorujte jeho reakcie a naučte sa, čo vám chce plačom povedať. Iný plač je od hladu, iný zas, keď drobček potrebuje cítiť vašu blízkosť. Ponúknite mu prsník vždy, keď vás o to požiada. Netrápte sa nad tým,  že papalo krátko a isto málo vypilo. Ak bábätko priberá, nie je dôvod na znepokojovanie. Nezabúdajte, že dojčenie nie je len o jedení, ale aj o potrebe blízkosti a láske medzi matkou a dieťaťom.

Väčšina novorodencov potrebuje papať 8 – 12 krát za 24 hodín. Ak je dieťa slabé alebo spavé, ponúknite mu prsník v čase, keď je bdelé. Zrátajte si, koľko krát denne papá. Ak má záujem o dojčenie v príliš dlhých intervaloch, radšej ho na dojčenie zobuďte.

 

Pozorujte signály bábätka

Bábätko dáva jasné signály, keď sa chce dojčiť. Keď sa zobudí, začne byť nepokojné a mrví sa. Inštinktívne začne hľadať prsník a otvára ústočká. Dáva si ručičku do úst a hladne ju saje. Až keď všetky pokusy o komunikáciu smerom k vám zlyhajú, potom začína plakať. Naučte sa týmto signálom rozumieť a rozpoznajte ich skôr, ako váš uzlíček začne plakať.

 

Ako dlho by sa malo bábo dojčiť?

Začnite dojčiť vždy z jedného prsníka. Malo by to trvať aspoň 15 – 20 minút, aby sa bábätko dostalo k zadnému mliečku, ktoré obsahuje viac tuku a viac zasýti. Spavé deti potrebujú dlhší čas, aby sa dostali k zadnému mliečku. Pozorujte, či dieťa saje, alebo spí. Ak je dieťa ešte hladné, ponúknite mu aj druhý prsník.


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia