Musím veľa piť, keď dojčím?

Tekutiny a dojčenie
Tekutiny a dojčenie
Zdroj: morgueFile.com
2013-09-24 14:03:42 |

Dodržiavajte pitný režim. Nepite však viac, ako potrebujete a ako ste boli doteraz zvyknutá. Tvorbu mlieka to nezvýši. Je to mýtus.

Dodržiavajte bežný pitný režim

 

Všetci už vieme, že pre zdravé fungovanie organizmu je potrebné piť dostatočné množstvo tekutín. Dospelý človek by mal v priemere vypiť 1,5 až 2,5 litra tekutín denne, v lete počas horúčav až 3,5 litra.

 

Možno počúvate okolo seba názory, že dojčiaca žena musí piť oveľa viac, aby sa jej tvorilo mliečko. Prax ukázala, že je to mýtus.  Materské mlieko sa tvorí z krvi, nie z vody. Laktáciu neovplyvňuje množstvo prijatých tekutín. Práve naopak, ak budete piť príliš veľké množstvá naraz, môže to spôsobiť pokles sodíka. Pre organizmus je to veľká záťaž.

 

Pri dojčení pociťujete smäd

 

Keď si priložíte bábätko k prsníku a začne sať, pociťujete smäd. Je to normálne a vôbec to nepotvrdzuje názory, že počas dojčenia musíte piť hektolitre tekutín. Na príčine je hormón oxytocín. Vezmite si ku gauču alebo k posteli pohár vody. Keď pocítite smäd, pokojne sa napite, ale len toľko, na koľko máte chuť.

 

Ktoré tekutiny sa odporúčajú?

 

  • Najideálnejšia a najzdravšia je čistá voda.
  • Zdravé sú minerálne vody a dojčenské vody.
  • Tvorbu mliečka podporujú bylinkové čaje (rasca, fenikel, aníz).
  • Hroznové nápoje.

 

Ktorých tekutín sa radšej vyvarovať?

 

  • S kávou opatrne! Ak vypijete 2 šálky kávy denne, nezaťažuje to dieťa. Koncentrácia kofeínu v materskom mlieku je v tom prípade nízka.  Ak to však preženiete, kofeín sa vo vašom tele nakumuluje.
  • Určite sa vyvarujte alkoholických nápojov.

 


Foto: morguefile.com
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia