Mýty o stravovaní dojčiacej mamičky

Myty o stravovaní
Myty o stravovaní
Zdroj: freedigitalphotos.net
2013-09-25 11:32:02 |

Narodilo sa vám bábätko? Od vašej mamy či svokry určite počúvate: „Musíš jesť za dvoch!“ Na stôl vám servírujú zapražené rascové polievky a prívarky. Podobné rady sú dávno prekonané.

Mýtus č. 1: Musím jesť za dvoch

Veľké množstvá jedla nezvyšujú produkciu materského mlieka.  Dôležité je stravovať sa zdravo a prijímať do tela všetky dôležité živiny pre vás aj vaše bábätko. Jedzte pravidelne, radšej menšie porcie a častejšie. Uprednostnite kvalitu pred kvantitou.

 

Mýtus č. 2: Zapražená rascová polievka a prívarky zvýšia tvorbu mlieka

Nie je to pravda. Viac mliečka sa vám tvoriť nebude, akurát začnete poriadne priberať. O rasci sa odnepamäti hovorí ako o bylinke brániacej nafukovaniu. Paradoxom je, že ak ju budete konzumovať vo väčšom množstve, môže to mať na dieťatko opačný efekt. Nafukovať ho bude ešte viac.

 

Mýtus č. 3: Musím vylúčiť zo stravy kapustu a strukoviny

Nemusí byť pravidlom, že vaše dieťatko bude z týchto potravín nafukovať. Ani to, že plače kvôli bolestiam bruška. Plakať môže kvôli nepohode alebo túži po vašej blízkosti.  

Okrem toho sa ochudobníte o dôležité živiny. Kapusta je bohatým zdrojom vitamínu C, provitamínu A a vitamínov E a K. Obsahuje kyselinu listovú.

Strukoviny obsahujú najviac bielkovín z rastlinnej ríše. Ďalšími dôležitými zložkami sú sacharidy, vláknina, vitamíny skupiny B, vitamín A, draslík, fosfor, horčík, zinok a mangán. Obsahujú veľa železa, ktoré je pri dojčení veľmi dôležité kvôli vyššej spotrebe bábätka.

 

Mýtus č. 4: Musím piť veľa mlieka

Mylnou informáciou je, že pitie mlieka zvyšuje tvorbu materského mlieka. Príliš veľa sladkého mlieka môže škodiť bábätku. Obsahuje veľa bielkovín, ktoré zaťažujú jeho tráviaci a vylučovací systém.

 

Mýtus č. 5: Nesmiem jesť citrusy a orechy

Citrusy a orechy sú neustále skloňované ako potenciálne alergény. Ak ich vynecháte, nemusí to dieťa bezpečne ochrániť pred alergiami. Vedecké štúdie preukazujú, že práve opak môže byť pravdou. Ak sa u bábätka neodďaľuje stretnutie s potravinovými alergénmi, navodí to uňho v budúcnosti prijatie potraviny bez alergickej reakcie.


Foto: freedigitalphotos.net
Zdroj: marcela

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia