Odborníci varujú pred vankúšmi proti sploštenej hlavičke

Odborníci varujú pred vankúšmi
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2023-12-08 10:00:00 |

Kúpili ste pre svojho drobčeka ergonomický vankúš proti sploštenej hlavičke? Experti radia nepoužívať ho, lebo tieto výrobky sú podľa nich nebezpečné, zbytočné a nevyskúšané.

Snaha vyhnúť sa sploštenej hlave u bábätka vedie mnohých čerstvých rodičov ku kúpe ergonomických vankúšov, ktoré dostať aj u nás. Nejde o lacnú záležitosť, za jeden zaplatíte takmer 30 eur. Odborníci varujú, že by ich nemali používať.

V detskej postieľke by minimálne v prvých šiestich mesiacoch života bábätka nemali byť žiadne vankúše, prikrývky, deky či plyšové hračky. Dieťa by malo spať na rovnej podložke. V prípade, že trpí silnejším refluxom, možno upraviť polohu celej postieľky – napríklad tak, že pod nohy na jednej strane naukladáme zopár kníh.  

Poloha na chrbátiku výrazne znižuje riziko SIDS (náhleho úmrtia dojčiat), ako aj udusenia a prehriatia. Zhruba u 20 percent detí sa vďaka spaniu na chrbte splošťuje vzadu hlavička. Podľa pediatrov však vôbec netreba robiť paniku a bežať kupovať nejaký vankúš. V drvivej väčšine prípadov sploštenie zmizne samo. „Je to o podnikateľskom duchu firiem, ktoré využívajú obavy rodičov z nepekného vzhľadu hláv ich detí a tvrdia, že vankúše tento problém vyriešia,“ hovorí profesorka Alexandra Martinuk. „I keď sú uvádzané na trh ako pomôcka proti sploštenej hlave, neexistujú žiadne dôkazy, že to naozaj funguje, ale existujú dôkazy, že robia z detskej postieľky oveľa nebezpečnejšie miesto na spánok bábätka,“ tvrdí.


K jednému z ôsmich úmrtí na SIDS prichádza na gauči


Experti z George Institute for Global Health v austrálskom Sydney varujú rodičov, aby neignorovali bezpečnosť svojich detí na úkor neškodného a vo väčšine prípadov dočasného kozmetického problému. Podľa prieskumu je totiž väčšina rodičov ochotných urobiť čokoľvek, len aby sploštenej hlavičke zabránili. Tí, ktorým sa zdajú ergonomické vankúše drahé, napríklad zrolujú deťom pod matrac uterák alebo vkladajú do postieľky väčšie plyšové hračky, o ktoré opierajú bábätká tak, aby ležali na boku a nie na chrbátiku.

„Vankúše proti sploštenej hlave sú len marketingovým nástrojom. Vieme, že u väčšiny detí so syndrómom  sploštenej hlavičky sa to napraví po tom, ako prestanú spávať na chrbátiku, do jedného alebo dvoch rokov,“ pridáva sa ku kritike aj pediatrička Kirsty-Anne Noble z detskej v Brightone. Pripomína, že v prípade genetickej predispozície k sploštenej hlave nemá používanie vankúšov tiež veľký význam.

S malou asymetriou lebky alebo tváre sa rodí až 75 % detí, tá však zmizne do niekoľkých dní. Ak sa chcete vyhnúť tzv. zležanej alebo sploštenej hlavičke, dôležité je dieťatko zhruba do piatich mesiacov až pol roka každý deň polohovať. Nie však v noci, keď spíte aj vy, ale počas dňa. Polohu bábätka treba meniť vtedy, keď je v bdelom stave a pod vašim dozorom. Bábätko do pol roka samo otáča hlavičku len veľmi málo a obvykle preferuje jednu stranu. Poskytujte mu podnety, aby bolo nútené obrátiť sa aj na druhú stranu, doprajte mu polohu na brušku, pri dojčení alebo kŕmení fľaše striedajte strany, raz drobčeka držte na ľavej, potom zase na pravej ruke.

 

Prečítajte si tiež:

Vankúše deťom vymieňajte každé tri roky

Poloha v spánku je dôležitejšia ako si myslíte

 

 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia