Eliminujte BPA, ochránite pľúca bábätka!

Eliminujte BPA, ochránite pľúca
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-27 12:03:28 |

Bisfenol A, inak BPA, je nebezpečná chemická látka používaná pri výrobe plastov. Nájdeme ju aj v obaloch potravín a nápojov.

Ľudia sú vystavení BPA najčastejšie prostredníctvom potravín a nápojov. Zdrojom však môže byť aj prach a voda. BPA sa môže vylúhovať do potravín z plastových nádob alebo z plechoviek.

Bábätkám hrozia dýchacie problémy!

BPA sa nachádza v moči takmer každého človeka, tejto chemickej látke sa úplne vyhnúť nedá. Tehotné ženy by sa však mali snažiť obmedziť jej príjem na čo najmenšiu mieru. Ak sú BPA vystavené príliš, podľa novej štúdie ich bábätkám hrozia dýchacie problémy. Experti si všímali 398 mám s deťmi. Skúmali koncentráciu tejto chemickej látky v moči tehotných žien a posudzovali detské pľúca tak, že merali množstvo vzduchu, ktoré vydychovali v prvej sekunde po pôrode. Zistili, že každé zvýšenie priemernej koncentrácie BPA v moči matky zodpovedalo poklesu práce pľúc dieťaťa.

Pozitívom je, že „slabšie“ pľúca zistili len u detí do piatich rokov veku, staršie mali pľúca rovnako výkonné ako ich rovesníci, u ktorých zníženú funkciu predtým nezistili.  Znamená to, že efekt pôsobenia BPA na pľúca sa vo vyššom veku vytráca a ovplyvňuje tak deti iba v prvých piatich rokoch života. Neznamená to však, že tým nezostanú poznačené.

„Naše výsledky podporujú záver, že expozícia BPA v priebehu tehotenstva je spojená s pretrvávajúcou dýchavičnosti u detí a môže mať negatívny zdravotný vplyv na celkový stav dieťaťa,“ hovorí autor štúdie Adam J. Spanier z University of Maryland School of Medicine v Baltimore.  Tehotným ženám a ženám vo fertilnom veku preto odporúča, aby sa snažili minimalizovať ich vystavovanie sa BPA. Pripomína, že existuje množstvo ďalších štúdií, ktoré preukazujú škodlivý vplyv BPA na ľudský organizmus v mnohých oblastiach, napríklad na neurologický vývoj či endokrinné žľazy.

„Aj keď je dôležité, aby sa zabránilo expozícii BPA počas tehotenstva, pre súčasného spotrebiteľa je to veľmi náročná úloha,“ dodáva s tým, že BPA sa používa takmer pri všetkom, takže vyhnúť sa úplne tejto chemickej látke jednoducho nedá . Podľa odborníkov by súčasná koncentrácia BPA vo výrobkoch nemala pre zdravie ľudí predstavovať žiadne riziko, no upozorňujú, že v tehotenstve je potrebné dávať si pozor a dodržiavať odporúčania o eliminácii expozície BPA . Naďalej však pokračujú výskumy, ktoré zisťujú bezpečnosť výskytu BPA v produktoch.

 

Päť spôsobov, ako možno BPA eliminovať

1. Všímajte si recyklačné kódy

Plastové nádoby sú na dne označené recyklačnými kódmi. Vyhýbajte sa používanou plastových nádob označených kódmi 3 alebo 7, lebo môžu obsahovať BPA.

 

2. Obmedzte konzervy

Konzervy boli vymyslené ako metóda uchovávania potravín a nižšiu hmotnosť oproti skleným nádobám. Aj keď je to na jednej strane úžasný vynález, na druhej strane obsahujú potenciálne nebezpečenstvo spojené s prítomnosťou BPA. Tá sa totiž nachádza na vnútornej strane mnohých konzerv ako ochrana pred stykom jedla s kovom.  Vyhýbajte sa im najmä pri kyslých potravinách ako sú napríklad paradajky či pretlak. BPA sa tiež lúhuje viac do tekutých potravín ako sú polievky a omáčky.

 

3. Nepoužívajte plastové nádoby

Aj keď sme si zvykli, že plastové nádoby používame bežne, v tehotenstve by ste sa im mali vyhýbať. Existuje mnoho alternatív – sklo, keramika či nerezové nádoby. Pri nich máte istotu, že sa z nich BPA, na rozdiel od plastových nádob, neuvoľňuje.

 

4. Ak už plast, tak nepoškriabaný

Keď si život bez používania plastových nádob či fliaš nedokážete predstaviť, vyhýbajte aspoň tým, ktoré majú na sebe škrabance alebo iné defekty. Ak sú vyrobené s použitím BPA, práve škrabance a defekty sú príčinou intenzívnejšieho uvoľňovania BPA. Okrem toho, drobné škrabance sú vhodným miestom pre rast baktérií.

 

5. Nepoužívajte plastové nádoby na zohrievanie

Nikdy nedávajte do plastových fliaš a nádob horúce tekutiny alebo potraviny. Pri zohriatí plastu sa z nich totiž uvoľňuje BPA omnoho ľahšie. Aj na zohrievanie v mikrovlnke zvoľte radšej sklo alebo keramiku, z plastovej nádoby, ak pri jej výrobe bola použitá BPA, sa do jedla uvoľňuje.  

Fotogaléria


Foto: thinkstock.com, pixabay.com, wikimedia commons.com
Zdroj: huffingtonpost.com, livescience.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia