Nákaze medzi škôlkarmi bránia ranné kontroly

Nákaze medzi škôlkarmi bránia
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstostock.cz
2014-10-26 12:01:58 |

Poznajú to mnohí rodičia. Jeden deň odvedú dieťa do škôlky zdravé a na druhý deň má plný nosík, lebo Lenku priviedla mamina chorú. V bratislavskej Dúbravke to chcú zmeniť.

Každé dieťa ráno pred vstupom do materskej školy skontroluje pani učiteľka za prítomnosti rodiča. Robí tak hravou formou a dialógom, aby malý škôlkar necítil nátlak. V dúbravskej škôlke zaviedli túto novinku pilotne od mája. Vychádzajú z poznatkov štúdie Zdravé dieťa. Zdá sa, že každodenné ranné kontroly detí naozaj prinášajú ovocie a po pár mesiacoch od zavedenia môže autorka štúdie Martina Vavreková konštatovať, že počas terajšieho chrípkového obdobia  majú v tejto škôlke o polovicu menej chorých detí ako tomu bývalo doteraz.

„Ide o jednoduchý ranný filter. Pedagóg si všíma zvýšenú teplotu, začervenané oči, plný nos. Prezerá si aj kožu, napríklad či nemá kiahne a kontroluje vlasy na voš vlasovú,“ vysvetlila. Na deti dohliada pedagóg ešte celé dopoludnie a ak sa ich zdravotný stav zmení, kontaktuje rodiča. Na každodenných prehliadkach sa v dúbravskej škôlke zhodli všetci rodičia a podpísali informovaný súhlas. „Je dobré, ak má pedagóg ranný filter zakotvený v školskom poriadku, ako v tejto škôlke. No má právo posúdiť zdravotný stav aj bez toho, na základe príslušnej platnej vyhlášky,“ povedala lekárka z Detskej fakultnej nemocnice s poliklinikou v Bratislave (DFNsP) Ingrid Brucknerová. Táto nemocnica je odborným garantom štúdie.      

Projekt Zdravé dieťa sa chce okrem prevencie akútnych chorôb venovať aj skríningu chronických ochorení. Deťom sa v dúbravskej škôlke budú venovať napríklad diabetológ, logopéd, ortopéd či endokrinológ z DFNsP v Bratislave.

Zodpovednosť je najmä na rodičoch

Podobný prístup by určite privítalo mnoho rodičov, ktorí sa k zdraviu detí stavajú zodpovedne. Niektorí tvrdia, že si jednoducho nemôžu dovoliť zostať s dieťaťom, ktoré „nie je až také choré“ doma. Dôvodom je zvyčajne práca. Často si neuvedomujú, že v konečnom dôsledku strávia nakoniec doma viac času, keď ochorenie ratolesti nepodchytia v počiatočnom štádiu. Na druhej strane, ako sa hovorí, v škôlkach si deti budujú imunitu a je takmer samozrejmosťou, že najmä v prvom roku dochádzky do škôlky bývajú častejšie choré. Pri pobyte v kolektíve sa chorobám zabrániť úplne nedá, no zodpovednejším prístupom je možné ich aspoň do určitej miery eliminovať. Je to najmä na nás rodičoch, aby sme boli zodpovední za zdravie svojich, ale aj iných detí. 


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia