TAJOMSTVO odhalené: Chcete, aby z vašich detí vyrástli finančne ÚSPEŠNÍ ľudia? Už odmalička ich učte k tomuto!

TAJOMSTVO odhalené: Chcete, aby
Zdroj: thinkstock.com
2024-04-07 11:00:00 |

Hospodáriť s peniazmi nie je žiadna hračka. Nehovoriac u detí, ktoré rozhajdákajú všetko, čo od nás dospelákov dostanú. Psychologička Miroslava Žák radí, ako ich môžeme naučiť finančnej gramotnosti.

Viete, čo majú spoločné všetci úspešní ľudia? ,,Začali sa učiť o peniazoch už ako deti,” tvrdí psychologička Miroslava Žák, ktorej odborné rady môžete nájsť aj na Instagrame, kde vystupuje pod menom detskapsychologia_srdcom.

Podľa psychologičky je vo svete, kde sú peniaze neoddeliteľnou súčasťou našich životov, finančná gramotnosť kľúčová. Nejde však len o schopnosť vedieť si spočítať peniaze.

,,Je to pochopenie toho, ako funguje ekonomika, ako spravovať osobné financie, ako šetriť a investovať. Pre deti to znamená budovanie základu, ktorý im umožní čeliť budúcim finančným rozhodnutiam, formujeme ich zdravé finančné návyky a pomáha predchádzať impulzívnym výdavkam v dospelosti,” uvádza Miroslava Žák.

Do oblasti financií môžete dieťa začať zasvecovať už od útleho veku. Ideálny čas na to, aby sa naučilo rozpoznávať mince, ale si aj uštriť prvé peniažky, je okolo troch rokov. ,,Do siedmich rokov môžu chápať viac komplexné koncepty ako rozpočet a hodnota peňazí,” hovorí psychologička, ktorá sedem rokov pracovala v bankovom sektore.

Ak deti rozumejú finančnej gramotnosti, v dospelosti majú tendenciu lepšie spravovať svoje financie. Taktiež je menej pravdepodobné, že sa dostanú do dlhov a práve naopak, budú viac pripravené na plánovanie a šetrenie pre budúce udalosti, ako sú štúdium na vysokej škole či kúpa nehnuteľnosti.

,,Začlenenie finančnej gramotnosti do výchovy detí nie je len o peniazoch, je to o budovaní zdravých návykov, trpezlivosti a plánovania pre ich budúce životy,” píše Žák. Rodičom v rámci edukácie odporúča knihy Ako sa Hanka naučila sporiť a Ako sa Hanka naučila zarábať.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/S
Zdroj: Instagram/detskapsychologia_srdcom

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia