Terapia alebo rozchod? Ako spoznať, či vzťah potrebuje pomoc alebo stopku

Terapia alebo rozchod? Ako
Zdroj: gettyimages.com
Zdroj: gettyimages.com
2024-02-06 11:00:00 |

Január je podľa psychológov pre vzťahy kritický. Po sviatkoch opadne nielen stres, ale aj očakávania a príjemné vytúžené rodinné chvíle nám opäť pripomenú, aký v skutočnosti je partner po našom boku.

Aj preto sú obdobia po dovolenkách a najkrajších rodinných sviatkoch tie momenty, keď sa mnoho manželov rozhoduje, čo v živote ďalej. Kedy dať šancu manželskému poradcovi či terapeutovi, a kedy ísť od seba? Všimnite si týchto pár upozornení, ktoré vás nasmerujú k správnej odpovedi.

Váš partner sa pri hľadaní pomoci stavia na odpor, prípadne vám odporúča, aby ste pomoc vyhľadali sami

Vzťah je vždy vecou dvoch ľudí. Hoci pri kríze nemusí byť vina vždy na strane oboch, aj tak podporu a pomoc budú vždy potrebovať ako pár. Mnoho partnerov je konzervatívnych a pomoc zo strany ďalšej osoby nepokladajú za nevyhnutnú. Niekedy majú problém hovoriť o svojich pocitov, alebo sú vo fáza popierania. Partnerovi treba dať v takom prípade čas, a k návrhu na vyhľadanie odborníka sa vrátiť.

Výstražný signál by ste však nemali prehliadnuť v momente, ak sa partner proti pomoci vyslovene búri, zhadzuje ju alebo sa z nej vysmieva. Absolútnou stopkou by pre vás mala byť reakcia: “Ja pomoc nepotrebujem, potrebuješ ju ty!” V takom prípade, ju zrejme naozaj potrebujete, avšak už bez neho.

 

Partner hľadá pred problémami únik v alkohole, televízii či v inej “záľube”

Nie vždy sme pripravení a otvorení problém v partnerstve riešiť. Niekedy si partneri potrebujú dať od neustálych rozhovorov pauzu alebo na chvíľu zmeniť prostredie. Je v poriadku, ak si partner ide zabehať, stretne sa so známymi, vezme deti do kina či sa venuje niečomu, čo má rád.

Pozor však na to, ak začne pravidelne či intenzívne hľadať únik v alkohole, nočných televíznych maratónoch, výjazdoch s priateľmi alebo surfovaním na telefóne. Čím viac rozptýlenia mu prinesie takto strávený čas, tým menej bude ochotný a schopný riešiť vaše problémy.

 

Partner prekrúca vaše vyjadrenia, názory či udalosti, ktoré sa stali

Veľmi nebezpečný problém, ktorý si spočiatku ľudia v páre zamieňajú za vlastný pohľad či iný postoj k problému. Dajte si pozor, ak partner opakovane tvrdí, že ste povedali niečo iné, alebo vás presviedča, že ste sa dohodli na veciach inak, ako to bolo naozaj.

Mnohí partneri sa postupne zamerajú na to, aby neustále obhajovali a vysvetľovali veci. Unikne im, že partner nimi v skutočnosti manipuluje a tlačí ich do toho, aby priznali, že sa mýlia, hoci to tak nie je. Manipulatívny partner chce, aby ste si priznali vinu, ktorú nemáte, aby on mohol rozhodnúť, čo je a čo nie je pravda.

 

Partner na vás prenáša vlastnú zodpovednosť

Mnoho partnerov sa nechá dotlačiť, aby v rodine zastúpili rolu otca aj mamy, manžela aj manželky, aby ich partner nemusel robiť nič, čo ho nebaví alebo nezajíma. Z dlhodobého hľadiska to obetavú stranu privedie k vyhoreniu, a “lenivšieho partnera k strate zodpovednosti.

Pozor na to, ak vás parter tlačí, aby ste zaňho rozhodovali, vychovávali, pracovali, zarábali, upratovali, venovali sa jeho rodine, starali sa o jeho záujmy, kým on sa bude venovať sám sebe. Partnerský vzťah tým neupevníte, ale ublížite najmä sebe, a partner voči vám stratí akúkoľvek úctu a rešpekt.

 

Pri zmienke o rozvode či rozchode vás partner vydiera deťmi

Rodinu nerozbíja rozvod. Rodinu rozbíja ten, kto sa správa tak, že sa v nej nedá žiť, fungovať, vychovávať, kde je ešte aj pestovanie izbových kvetov za hranicou možností. Nenechajte sa vydierať tým, že ubližujete deťom, ak pre ne chcete bezpečný domov a pokojnú, milujúcu rodinu.

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia