Ako správne pripraviť bylinkový čaj? Zabudnite na sladenie a dajte prednosť sklu

Ako správne pripraviť bylinkový
Zdroj: Veselý čaj
Zdroj: veselý čaj
2024-03-16 11:00:00 |

Koniec zimy a začiatok jari je skvelé obdobie, kedy vymeniť aspoň na čas sladené nápoje, kávu či bežné čaje s bylinkami, ktoré práve v tomto období dodajú telu chýbajúce látky. Ideálne na pitie sú síce čerstvé bylinky, ale v tomto období sa musíme spoľahnúť skôr na tie sušené.

Najjednoduchšie je siahnuť po bylinkách, ktoré sme nasušili v lete. Ak však nemáte šťastie na vlastnú záhradku či darované bylinky, v špecializovaných obchodoch kúpite aj chutné bylinkové zmesi.

Pozor na teplotu

Bylinky by sa nemali variť, strácajú vtedy časť účinných látok. Ideálne je zaliať ich vtedy, keď má voda 90 stupňov. Pokiaľ nemáte kanvicu s teplomerom, nechajte vodu jednoducho zovrieť a potom pár minút počkajte. Bylinky skladujte v tme a suchu, namiesto papierových vrecúšok si zvoľte sklenené nádoby.

Stačí jedna až dve lyžičky

Ideálna zmes vznikne vtedy, ak jednu až dve lyžičky byliniek zalejete 250 mililitrami vody. Počkajte chviľku, stačí pár minút, a potom čaj musíte scediť. Je to potrebné, aby sa do vody nezačali uvoľňovať škodlivé látky. Keď napríklad pripravujete mätový čaj, počkajte, kým získa sviežu zelenú farbu. Vtedy bude nápoj najchutnejší a najzdravší.

Sklo či keramika sú ideálne

Rôzne kovové nádoby ničia zdravotné účinky bylinkového čaju. Ak plánujete spraviť z bylinkového čaju svoj rituál, investujte do kvalitného skleneného krčahu alebo keramického čajníka. Vyhnite sa plechovým hrnčekom a ideálne aj sitkám na precedenie nápoja. Kúpte si radšej praktické plastové.

Menej sladenia, viac prirodzenej chuti

Med v bylinkovom čaji je chuť nášho detstva. Pokiaľ však môžete, vzdajte sa cukru a aj sladenie medom zrušte alebo obmedzte.

Žihľavový čaj na detox, materina dúška na chrípku

Začiatok jari je ideálny čas na prečistenie organizmu. Pomôcť vám k tomu môže žihľavový čaj, ktorý má blahodarné účinky na imunitný systém. V minulosti sa zvyklo hovoriť, že žihľava “čistí krv”, prospieva vlasom, pleti a znižuje krvný tlak. Na bolesť hlavy, žalúdka a pri opakovaných chrípkach vášmu organizmu prospeje čaj z materinej dúšky. Na zlepšenie funkcií mozgu je zase skvelý rozmarínový čaj, ktorý zlepšuje krvný obeh.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia