Zázračná koreňová zelenina: Využite ju v kuchyni na maximum

Ilustračné foto
Ilustračné foto
Zdroj: gettyimages.com
2024-03-05 11:00:00 |

V našich hrncoch nechýba celoročne, hoci mnohé domácnosti sa obmedzujú len na vývar či krémovú polievku. Pritom je veľmi zdravá, lacná, dostupná a s trochou kreativity dokážete za pár eur vyčariť polievku, hlavné jedlo aj dezert.

Pri koreňovej zelenine sa mnohým z nás vybaví najmä obľúbená kombinácia mrkva, petržlen a kúsok zeleru do nedeľného vývaru. Avšak do tejto kategórie toho patrí oveľa viac, napríklad reďkovka, paštrnák, chren, zázvor, cvikla či čierny koreň, a to v mnohých druhoch, farbách a odrodách.

Koreňová zelenina obsahuje provitamín A, vitamíny skupina B, C, E, ale aj vlákninu, horčík, vápnik a železo. Doma vypestovaná či bio zelenina je obľúbená pri príprave prvých príkrmov.

V minulosti sa používala na liečbu zápalov močového ústrojenstva a očí, no a všetci, ktorí niekedy bojovali s obezitou, poznajú mrkvové šťavy, šaláty z koreňovej zeleniny čo moderné recepty ako petržlenové hranolky. Výhodou koreňovej zeleniny je, že sa dobre znáša s ďalšími druhmi zeleniny, ale aj strukovinami, jablkom či zemiakmi.

 

Ako skladovať koreňovú zeleninu?

Najjednoduchšie je vyhradiť si v pivnici či špajzi, teda na mieste kde je chlad a tma, miesto, kam uložíte zeleninu do plastových prepraviek. Pred skladovaním zeleninu nešúpte ani nečistite. Nezabudnite odlomiť listy, aby zelenina nesplesnivela.

Zeleninu môžete zasypávať pieskom, čo bola obľúbená metóda uskladnenia aj v minulosti. V prípade, že bývate v byte, a tieto možnosti nemáte, ostáva mrazenie v chladničke alebo zaváranie. Zeleninu môžete očistiť nakrájať na pásiky a skladovať vo špeciálnych vrecúškach alebo plastových nádobách.

Zaváranie je trochu riskantnejšie, ale ak ak máte kvalitné nádoby a viečka, môžete si takto zavariť mrkvu či petržlen na vývar. Spotrebujte ich však v priebehu roka. Vhodným spôsobom je aj zavarenie najemno nastrúhanej mrkvy a petržlenu ako základu pod mäso, napríklad na sviečkovú či rôzne omáčky.

 

Čo variť?

V zásade úplne všetko. Mrkva a petržlen je skvelý základ pre rôzne druhy jedál, ale využiť ich viete aj inde.

  • Ak chudnete, stačí nahradiť napríklad časť zemiakov v kaši uvareným a rozmixovaným petržlenom či zelerom. Vznikne chutná a zdravšia kaša.
  • mrkva spolu tvarom či kyslou smotanou je vhodná na nátierky.
  • najlepšia jarná nátierka je z reďkovky.
  • zeler, mrkva, cvikla či paštrnák nastrúhajte namiesto zemiakov. Budete mať zdravšiu verziu placiek.
  • strúhaná koreňová zelenina je skvelý základ šalátov. Pre lepšiu chuť pridajte jablko.
  • mrkvový koláč je obľúbená pochúťka, použiť však môžete aj cviklu či paštrnák.
  • mrkvové, zelerové ši petržlenové hranolky sú už overená klasika.
  • koreňová zelenina je skvelý základ pre domáce plnky do mäsa aj fašírku.
  • skúšali ste už mrkvové, zelerové či cviklové muffiny alebo wafle?

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia