Vyskúšajte KLÍČKOVANIE! Získa si vás chuťou a prinesie do kuchyne závan jari

Zdroj: Instagram Jedlá medicína
Zdroj: Instagram Jedlá medicína
2024-02-21 11:00:00 |

Klíčkovanie ženy baví. Je to totiž presný opak otrokárčenia v kuchyni. Jednoducho namočíte semienka a sledujte, ako z nich po pár dňoch rastú jemné a krehké rastliny. Stačí dvakrát či trikrát denne prepláchnuť a o pár dní máte na stole skutočnú jarnú pochúťku, ktorá vás prekvapí svojím využitím.

Klíčkovanie je zábavné aj pre menšie deti, ktoré radi sledujú, čo sa deje v prírode, ale aj pre tie zaneprázdnené mamy, ktoré nemajú čas tráviť dni v záhrade.

 

Čo je klíčkovanie a v čom je tajomstvo jeho úspechu?

Klíčkovanie znamená, zachytiť rastlinku v skorom štádiu jej vzniku, keď vám dokáže dať veľké množstvo hodnotných látok ako vitamíny a minerály. Využívate pritom jednoduchú silu prírody. Všetko, čo vám vodu a vzduch, začne rásť. Napríklad aj taká žerucha, reďkovka, brokolica, cvikla či rukola.

Skôr ako uvidíte plody rastliny, vyskočí vám v tanieriku či na vate drobný klíčok. A práve ten môžete po prá dňoch pozbierať a dať si na pečivo či do šalátu. Tajomstvo je jednoduché, nepreliať klíčky, ale ich preplachovať. Áno, až také jednoduché. Výhodou klíčkovania je, že si viete aj. zime či skoro na jar, kedy telu chýbajú dôležité látky, a príroda ešte nezačala svoju sezónu ovocia a zeleniny, dopriať dávku vitamínov.

 

Ako začať?

Predsa kúpou klíčkov! Tie si vyberajte podľa chuti. Obľúbené je naozaj všeličo, napríklad taká alfa - alfa, reďkovka, ďatelina, mungo fazuľa alebo klíčkový mix. Je v zásade jedno, či investujete do niečoho kvalitnejšieho, alebo dáte prednosť cene.

Môžete si kpiť aj špeciálnu nádobu, ale nie je to nutné. Vystačíte si aj s tanierom, plastovou fľašou, vatou a papierovým obrúskom. Výhodou vaty je, že po odstrihnutí klíčok ďalej rastie, nevýhodou, že nemôžete pri príprave jedla použiť celú rastlinu. Treba vyskúšať obe varianty, ktorá vám bude viac vyhovovať.

Ak chcete inšpirovať ku klíčkovaniu deti, môžete vymyslieť úplnú roztomilosť - škrupinky z vajec poukladať na tanierik, vložiť do nich kúsok vaty a vyskúšať klíčkovanie tam. Okrem toho, že je to pekná dekorácia, rýchlo si získa detské srdiečko, a dieťa vám skôr vyskúša takúto novotu.

Na klíčkovanie sa dajú kúpiť aj špeciálne nádoby, je len na vás, či sa vám investícia oplatí, a nový projekt vás bude tak dlho baviť.

 

Ako sa o ne starať?

Klíčky namočíte na celý deň do vody, potom vodu zlejete, znova prepláchnete (použite sitko), poukladáte na vatu a polejete. Polievajte tak, aby neboli klíčky namočené vo vode, ani aby im nebolo sucho. Prvé dni sa odporúča mať klíčky v tme a chlade.

Na tretí deň ich môžete vybrať aj na svetlo. Nie je to nutnosť, ale odporúča sa to. Polievajte ich tri až štyrikrát denne. Niektoré klíčky ako napríklad rukola púšťajú sliz, ktorý je dobré poutierať do vaty. O pár dní máte klíčky hotové. Pracuje sa s nimi veľmi intuitívne, takže zakrátko sami prídete na to, čo im “svedčí”. A čo s nimi teraz?

 

V kuchyni kamkoľvek

Klíčky sú veľmi zdravé a priam sa pýtajú za domácou stravou. Najlepšie sú na pečive v kombinácii s kvalitným maslom, zeleninou a soľou. Hodia sa však aj po nárierok, na posypanie krémovej polievky, so slaných palaciniek, na mäso či cestoviny.

Výborné sú do jednoduchých šalátov z nastrúhanej zeleniny. Vyhnite sa vareniu, pečeniu a každému spracovaniu pri vysokej teplote. Vzali by ste klíčkom presne to, čo na nich máme najradšej čerstvú chuť a množstvo vitamínov.


Autor: © Zoznam/Marcela Beňová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia