Slnka je málo, dni sú krátke – začína chýbať vitamín D

Slnka je málo, dni
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-27 06:30:51 |

Ryby, vaječné žĺtky, červené mäso, kokos, kakao či huby by nemali počas tmavších jesenných a zimných dní chýbať v jedálničku. Prečo? Nachádza sa v nich vitamín D.

Vitamín D alebo inak nazývaný slnečný vitamín, je nevyhnutný nielen pre zdravé kosti, ale nedávny výskum naznačuje, že chráni aj pred nachladnutím a bojuje proti zlým náladám. Pôsobí antikarcinogénne, pomáha pri liečbe niektorých kožných ochorení, v tehotenstve je dôležitý pre správny vývoj kostry bábätka a počas dojčenia zvyšuje tvorbu mlieka. Dôležitý je tiež pre správny vývoj organizmu, výborne vplýva na nervový centrálny systém.

Kým v lete trávia deti veľa času vonku a prijímajú ho prirodzene zo slnečného žiarenia, na jeseň a v zime, keď sú dni kratšie a slnko sa tak často neukazuje, je nutné ho dopĺňať v strave. Za posledných päť rokov sa počet detí s nedostatkom vitamínu D až strojnásobil.
 

Z rýb by ste mali preferovať tučné ryby ako sú losos, kapor, zubáč a haring, popri nich ponúkať deťom červené mäso, vajíčka a mlieko. Vhodným doplnkom je tiež kakao či kokos. Vitamín D nájdeme aj v hubách (tie však nie sú vhodné pre deti do 10 rokov), rôznych mliečnych výrobkoch, v cereáliách a rastlinných tukoch. Tieto potraviny by sa mali od novembra do februára stať častou súčasťou každodennej stravy. Samozrejme, nie všetky každý deň.


Med by nemal na jeseň v domácnosti chýbať


Bábätká a batoľatá dostávajú vitamín D v kvapkách. V materskom mlieku sa totiž nenachádza.

Denná potrebná dávka je 5 až 10 mikrogramov vitamínu D, v zime až trojnásobná. Kým pri užívaní „umelých“ výživových doplnkov s vitamínom D je potrebné dávať pozor na dávkovanie, pri slnení a v klasickej stravy sa ním predávkovať nedá.

Ako sa prejavuje nedostatok vitamínu D?

Najviac ohrozenými skupinami pri nedostatku tohto vitamínu sú drobci, nedonosené deti, deti, ktoré rýchlo rastú, tehotné ženy, ľudia nad 50 rokov a rekonvalescenti.  

U detí je najväčším strašiakom rachitída, resp. krivica, ktorá vzniká najčastejšie v prvých dvoch rokoch života. Prejavuje sa tým, že dieťatku sa fontanely na lebke zatvárajú veľmi pomaly, vytvárajú sa mu uzlíky na mieste, kde sa rebrá napájajú na chrupavku, vznikajú deformity na končatinách, má užšiu panvu, skrivenú chrbticu, pomalšie rastiemá problémy so zúbkami. Výsledkom nedostatku vitamínu D môže byť aj celkovo motorické oneskorenie s ochabnutým svalstvom a môžete si u dieťaťa všimnúť výraznejšie nechutenstvo.


Aké chyby vo výžive detí robíme najčastejšie?


Krivicou trpia aj školáci, mladí ľudia v období puberty a dospelí. U detí v školskom veku a v puberte sa prejavuje bolesťami kostí  a svalov. V dospelom veku, keď sú už kosti vyformované, sa prejavuje ich veľmi bolestivým mäknutím, tzv. osteomaláciou.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia