Cukrovky je stále viac, trpia ňou aj bábätká

Cukrovky je stále viac,
Ilustračné foto
Zdroj: thinkstock.com
2015-10-21 13:30:01 |

Detí s cukrovkou pribúda a ochorenie sa posúva do nižších vekových kategórií. Tvrdia to odborníci z detskej nemocnice na bratislavských Kramároch.

Kým v minulosti podľa diabetológov trpelo na cukrovku jedno dieťa do troch rokov, dnes ich je 20 vo veku dvoch rokov. "Každý rok sledujeme vyšší nárast oproti predchádzajúcemu roku zhruba o desať až 15 percent, je to znepokojujúce," hovorí primár diabetologického centra Ľubomír Barák. Príčinu, prečo je to tak, nepoznajú domáci ani zahraniční lekári.

Pred 30 rokmi bol najvyšší výskyt diabetu v 15. roku života, dnes je to v desiatom roku. Podľa Baráka sa tiež zmenilo aj to, že deti netrpia len cukrovkou prvého typu, ale aj druhého. V rámci Slovenska je podľa štatistík najviac diabetu v Bratislavskom kraji, najmenej je v Žilinskom. V celosvetovom meradle je najvyšší výskyt diabetu vo Fínsku, najnižší v Macedónsku.


Čoraz viac mám odovzdáva deťom cukrovku


V Detskom diabetologickom centre na Kramároch, ktoré je najväčšie v strednej Európe, pribudne ročne asi 100 nových pacientov. Celkovo majú v starostlivosti 700 detí. Najmladšieho pacienta lekári diagnostikovali ako dvojtýždňového, odvtedy sa v centre lieči a intenzívne sa venuje športu.

Pacient zomrel v diacentre naposledy pred 13 rokmi. „A to len preto, že rodičia uverili šarlatánovi a prestali spolupracovať s lekármi," spomína Barák. Lekári aj nedávno hospitalizovali dieťa v bezvedomí, u ktorého majú podozrenie, že mu rodičia nedávali inzulín.


Glukózový tolerančný test: Možno ho odmietnuť?


Diabetologické centrum, ktoré v týchto dňoch oslavuje 30 rokov svojej činnosti, má dnes 11 lôžok, pracuje v ňom päť lekárov, päť sestier, asistent a psychológ. Je súčasťou celosvetových epidemiologických výskumných tímov.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia