Vyberte meno dieťatku (Anastázia)

Vyberte meno dieťatku (Anastázia)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-30 10:30:10 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aká je dnešná oslávenkyňa?

Meno Anastázia má grécky pôvod a jeho význam je "vzkriesená". Nositeľky tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme aj Anka, Nasťa, Stázka.

Anastázie sú dievčatká a dámy, ktoré nikde nenachádzajú pokoj. Prechádzajú zo vzrušenia do teatrálnych depresií. Často menia svoje koníčky a pri práci sú niekedy nesústredené. Disponujú vysokou inteligenciou a sú mimoriadne dynamické. Sú životaschopné, mali by dbať na dostatočný spánok a jesť veľa hrozna.

Obľúbené farby Anastázie sú zelená a biela, ochranné rastliny myší chvost, fialka a mäta, ochranné kamene achát, zafír a koral.

Na Slovensku sú známe dve ANASTÁZIE a obe pochádzajú z Ruska. Jednou je úspešná reprezentantka Slovenska v biatlone, ANASTASIA KUZMINOVÁ, držiteľka ocenenia Slovenka roka 2010 v kategórii šport. Ťumenská rodáčka získala ako prvá v ére samostatného Slovenska zlatú medailu na ZOH v biatlone v roku 2010. Na ZOH v Soči 9. februára 2014 v komplexe Laura v pretekoch na 7,5 km obhájila zlatú medailu z Vancouveru. V rokoch 2009-2014 zvíťazila v ankete Kráľovná biatlovnovej stopy.

Druhou na Slovensku známou ANASTASIOU, je NASŤA, postava z rozprávky o Mrázikovi, ktorú vo vianočnom čase vysielajú televízne stanice. Rozprávka podáva príbeh o láskavej sirote NASTENKE, jej zlej macoche, lenivej sestre Marfe, lúskajúcej orechy zubami, a pyšnom krásavcovi Ivanovi. Ten musí dobrými skutkami premôcť pýchu, aby si získal srdce i ruku NASTENKY. Sfilmovaná rozprávka sa na Slovensku dočkala aj divadelnej inscenácie v roku 2008.

Veľkovojvodkyňa, dcéra posledného ruského cára Mikuláša Alexandroviča Romanova, ANASTASIA NIKOLAJEVNA ROMANOVA patrí tiež medzi nositeľky tohto mena.

Zo Sloveniek sa k nim radí napríklad výtvarníčka a ilustrátorka ANASTÁZIA MIERTUŠOVÁ (1927-2002). V slovenskom kalendári majú ženy s týmto menom vyčlenený posledný aprílový deň.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia