Vyberte meno dieťatku (Juraj)

Vyberte meno dieťatku (Juraj)
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-04-24 10:30:29 |

Vybrať dieťaťu meno, ktoré ho bude sprevádzať po celý život, nie je jednoduché. Ak ste nerozhodní, môže vám napovedať aj charakteristika jednotlivých mien. Aký je dnešný oslávenec?

Mužské meno Juraj je svätecké, má grécky pôvod a v preklade znamená "roľník". Nositeľov tohto na Slovensku bežne zaužívaného mena oslovujeme Juro, Jurko, Ďuri, Ďurko.

 O týchto mužoch možno povedať, že sú veľmi komunikatívni a v spoločnosti dosahujú vysokú úroveň. V istých chvíľach Jurajovia chcú byť sami, inokedy vyhľadávajú priateľov. Dobre ovládajú svoje emócie a s každým sa usilujú vychádzať pokojne.

Môžu byť z nich úspešní ekonómovia, ale darí sa im napríklad aj v umeleckej oblasti či v politike. Nie sú presvedčivo životaschopní, často sú v stave miernej depresie. Menšie ochorenia majú pôvod prevažne v konzumácii nie práve zdravej stravy. Mali by byť poriadnejší a opatrnejší.

Obľúbené farby Jurajov sú červená a zelená, ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene ametyst a jaspis.

Podľa Historického kalendára sa na JURAJA v roku 1549 narodil v Bardejove vzdelanec, polyhistor, lekár a učiteľ JURAJ HENISCH, autor Prehľadu starého i nového zemepisu. Aj národno-kultúrny dejateľ, katolícky hodnostár, mecén Slovenského učeného tovarišstva, prekladateľ a vydavateľ JURAJ PALKOVIČ sa narodil na JURAJA v roku 1763 vo Veľkých Chlievanoch.

Na Slovensku najznámejším JURAJOM nepochybne stále je ľudový hrdina, zbojnícky kapitán, symbol boja poddaných proti feudálnemu útlaku JURAJ JÁNOŠÍK z Terchovej. Jeho zbojnícky život sa stal námetom mnohých umeleckých diel, básnických, románov, divadelných hier, odrazil sa vo výtvarnom umení. Filmy o ňom nakrútili v roku 1921 bratia Siakeľovci, o 15 rokov neskôr Martin Frič a v roku 1962-1963 Pavol Bielik. Úspešný poľský muzikál Na skle maľované vychádza z jánošíkovskej legendy.

Patrón rytierov a vojakov SVÄTÝ JURAJ, sviatok ktorého pripadá na 24. apríla. Spisovateľ, národný buditeľ, člen bernolákovcov, katolícky kňaz JURAJ FÁNDLY, ďalej režisér, scenárista a herec JURAJ HERZ, herec a riaditeľ bratislavského Divadla Aréna JURAJ KUKURA, režisér JURAJ NVOTA, jazzový hudobník, trubkár, brat Jána Lehotského JURAJ LEHOTSKÝ, hudobník, skladateľ, aranžér, dirigent, meno ktorého sa spája so začiatkami mnohých východoslovenských hudobníkov JURAJ SZABADOS, džezman, aranžér JURAJ BARTOŠ, režisér, scenárista a kameraman JURAJ JAKUBISKO - títo a všetci ostatní muži s týmto menom majú sviatok 24. apríla.


Foto: thinkstock.com
Zdroj: TASR

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia