Mená detí, ktoré sú vo svete zakázané

Mená detí, ktoré sú
Ilustračné foto
Zdroj: flickr.com
2014-04-27 12:01:04 |

Kým mnohé hollywoodske celebrity pomenúvajú svoje deti podľa miest, ovocia, kvetín či zvieratiek, ak by sa im narodili v inej krajine, tieto mená by sa im asi presadiť nepodarilo.

Jednou z množstva krajín, kde platia prísne pravidlá pre pomenovanie novonarodených deti, je Nemecko. Fungujú tu dokonca celé oddelenia, ktoré schvaľujú mená a rozhodujú o ich vhodnosti. Motiváciou je snaha ušetriť deti od rozpakov, posmechu a šikanovania. Bábätkám nemôžu dať rodičia mená zhodujúce sa s názvami predmetov alebo výrobkov. Zabudnúť môžeme aj na malé nemecké deti s menami Taylor, Quinn, Riley či Toby, lebo z mena musí byť na prvý pohľad jasné pohlavie.

Herečky Alicia Silverstone či Kate Winslet by museli pre svojich malých chlapcov, ktorých zhodne pomenovali Bear (Medvedík), vymyslieť iné mená, keby žili v Malajzii. Rovnako by museli svoje rozhodnutie prehodnotiť Jennifer Garner a Ben Affleck, ktorí pomenovali svoje dcérky menom Violet (Fialová). Problém by mala aj  Gwyneth Paltrow s menom dcérky Apple (Jablko). V Malajzii je totiž zakázané pomenovávať bábätká názvami zvierat, ovocia a zeleniny či farbami.

Na Islande nenájdete napríklad Carolinu, lebo písmeno C jednoducho nie je v ich abecede. V Saudskej Arábii je nemožné pomenovať bábätko nearabským menom či menom, ktoré nemá islamský pôvod. Problémom sú aj mená nejakým spôsobom prepojené s kráľovskou hodnosťou. Laura, Linda, Alica, Elaine či Sandy tu tiež nemajú miesto, lebo patria do kategórie mien, ktoré sú vnímané ako urážlivé pre náboženské cítenie.

Proti používania mien, ktoré by raz mohli robiť deťom problémy, prednedávnom tvrdo zasiahli aj v mexickom štáte Sonora. Úrady vytvorili zoznam 61 zakázaných mien, medzi ktorými sú okrem takých ako Miešok, Burger King, Robocop, E-mail, Twitter či Facebook aj mená hrdinov z príbehu o Harrym Potterovi. Rodičia nemôžu dieťa pomenovať ani James Bond, Lady Di, Terminátor či Rambo.

Portugalsku je na zozname zakázaných mien, medzi ktorými je napríkla Mona Líza, aj Tom. S menom Tomas však problém nemajú. Ak si rodičia chcú byť istí, či sa rozhodli pre vhodné meno svojho potomka, najlepšie urobia, ak si prečítajú 80-stranové vládne vyhlásenie k tejto problematike, z ktorého vyčítajú, ktoré mená je možné použiť a ktoré nie. Jednoznačne zakázaných je ich 41.

Na Slovensku dávajú rodičia deťom skôr tradičné alebo bežne používané mená, no nájdu sa aj odvážlivci, ktorí sa chcú odlíšiť. Nájdeme tu preto aj zopár Sandokanov, Onurov, Afroditu či Herkulesa.

 


Foto: flickr.com
Zdroj: huffingtonpost.com

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia