Mali by deti použiť RAJSKÝ PLYN pri návšteve zubára? Toto sú jeho VÝHODY a NEVÝHODY

Mali by deti použiť
Ilustračné foto
Zdroj: Getty Images
2024-03-15 11:00:00 |

Návšteva detského zubára môže byť nepríjemným a stresujúcim zážitkom nielen pre deti, ale aj pre rodičov. Ak práve vaše ratolesti patria k tým, ktoré majú strach a niekedy robia aj scény, možno ste už premýšľali nad možnosťou rajského plynu. Je vhodný aj pre malé deti?

Stomatologička MDDr. Ivana Pučeková pre Špuntík prezradila, že rajský plyn sa môže používať približne od tretieho roka dieťaťa. Avšak dôležité je, aby vedelo správne vdychovať plyn. Čo sa týka zákrokov, pri ktorých sa môže používať, tam nie sú žiadne obmedzenia. Zubárka hovorí, že sa môže použiť pri všetkých zákrokoch, pokiaľ má pacient stres alebo sa veľmi bojí bolesti. 

Aké sú výhody rajského plynu?

Medzi hlavné výhody použitia rajského plynu pri zubných zákrokoch patrí pocit uvoľnenia, relaxácie, pocitu ľahkosti a dobrej nálady. Ide o spôsob, ako znížiť stres a urobiť ošetrenie príjemnejšie a aj menej bolestivé. Rajský plyn totiž zvyšuje prah bolesti

"Vyskúšala som si to pri školení na používanie rajského plynu. Na ruke som mala odtlačky zaborených nechtov, ktoré som si sama na skúšku urobila a naozaj som nepociťovala žiadnu, možno minimálnu bolesť pod vplyvom rajského plynu," prezradila nám zubárka.

Má rajský plyn negatíva? 

Podľa zubárky je hlavným negatívom to, že plný účinok plynu trvá pomerne krátko, takže nemusí pôsobiť počas celého ošetrenia. "Najlepšie preto je, keď sa inhaluje počas celého zákroku a pacient je pod účinkom dlhšiu dobu. Rizikom je silná únava, môže zvyšovať tlak v strednom uchu, bolesti hlavy a plynatosť," dodala odborníčka na záver. 

Rajský plyn sa nemusí podávať len deťom pri návšteve zubára, ale môžete si ho od toho svojho vypýtať aj vy. Všetky zákroky budú menej stresujúce a príjemnejšie.

Máte už skúsenosť s použitím rajského plynu? 

Fotogaléria


Autor: © Zoznam/Andrea Šípošová

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia