POZOR na NEČISTENIE zubov! Len 12-ročné dieťa prišlo o trvalý zub

POZOR na NEČISTENIE zubov!
Ilustračná foto
Zdroj: gettyimages.com
2023-08-12 19:00:00 |

Znepokojivú fotografiu zverejnila na svojom profile zubná lekárka MDDr. Karin Ráczová. Na fotografii vidieť odumretý zúbok so zapáleným koreňom, ktorý patril iba 12- ročnému dieťaťu. Fotografia je výstrahou pre rodičov, aby deťom nezabúdali dočisťovať zúbky, kým sa dá.

Pre mnohých rodičov je umývanie zúbkov hotovou nočnou morou. Dieťa, ktoré každé ráno a večer odmieta čistenie, šklbe sa, trhá hlavou alebo sa hádže o zem, vie poriadne vytočiť nejednu mamu či otca. Doktorka MDDr. Karin Ráczová ale apeluje, že rodičia by si mali hľadať cestu k dieťaťu. Na svojom profile na Instagrame zverejnila veľmi znepokojivú fotografiu zúbka, o ktorý prišlo iba 12- ročné dieťa.

Dokonca mu musela vytrhnúť trvalú 6., lebo malo už rozsiahly zubný kaz a poškodenú korunku. Po vytrhnutí dokonca prišla na to, že v koreni sa urobila cysta. Vačok na hrote zubného koreňa signalizoval, že sa v tesnej blízkosti zúbka šíril zápal. V ktoromkoľvek štádiu tvorenia kazu, mohlo mať dieťa už bolesti.

Karin Ráczová  krok za krokom vysvetľuje, ako nastáva takého zničenie zúbka. "Najprv je povlak, potom vznikne malý kaz, veľký kaz, odumrie zubná dreň v korunkovej časti zuba, odumrie zubná dreň v koreňovej časti zuba, baktérie sa začnú rozširovať mimo zub a na hrote koreňa vzniká zápal a obranná imunitná reakcia ľudského tela. Niekedy vznikne malý granulóm, niekedy škaredá cysta," uvádza na svojom profile.

Na záver apeluje na všetkých rodičov malých detí: "Nebuďte leniví a dočistite deťom zuby, aj keď sú veľkáči. Toto doma ani v menšom rozsahu nepotrebujete."


Autor: © Zoznam/Adriana Joštiaková

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia