Bábätko plače? Nerozprávajte, spievajte!

Bábätko plače? Nerozprávajte, spievajte!
Ilustračné foto
Zdroj: Thinkstock.com
2015-11-05 00:30:01 |

Za pokus to určite stojí. A vôbec nezáleží na tom, či trafíte super tóny alebo zaspievate falošne. Dôležité je, že budete spievať. Drobček sa upokojí rýchlejšie ako keby ste mu rozprávali.

Plačúce dieťa je pre mamu veľmi stresujúce, najmä keď ho nie a nie utíšiť. Obdobiu plaču sa nevyhne nikto. Všetky bábätká v istej etape vývoja ním komunikujú, lebo je to jediný spôsob, ako môžu oznámiť svoje potreby. Vedci však tvrdia, že je spôsob, ako dosiahnuť, aby ho bolo čo najmenej. A nejde o nič zložité... 

Experti z montrealskej univerzity zistili, že pri speve zostanú deti pokojné dvakrát dlhšie ako keby ste sa im prihovárali. Uplakaným deťom púšťali nahrávky s detským džavotaním, rečou dospelých a s hudbou, konkrétne s piesňami spievanými v turečtine. Pri počúvaní piesní zostali pokojné asi 9 minút, pri nahrávkach s džavotom a rečou dospelých to bola zhruba polovica z tohto času.


Naučte sa čítať detský plač, nie je to až také ťažké!


Nezáleží teda na tom, či spievate dieťaťu známu alebo cudziu pieseň, ani na tom, či je zaspievaná čisto alebo falošne. Rovnaké výsledky totiž zaznamenali aj vtedy, keď deťom pustili pesničky v ich rodnom jazyku. Jednoducho, bábätká sa nechávajú „unášať“ hudbou rovnako ako dospelí. „Mnohé štúdie sa zameriavajú na to, ako spev a reč ovplyvňujú vývoj dojčiat, ale my sme chceli zistiť, aký vplyv majú konkrétne na detskú sebakontrolu,“ hovorí profesorka Isabelle Peretz z univerzity. Podľa nej je zrejmé, že u dojčiat nie je emočná sebakontrola vyvinutá. „Veríme, že práve spev pomáha túto schopnosť u detí rozvíjať,“ dodala.


Plač - čo nám chce bábätko povedať?


Psychológovia považujú výsledky aktuálnej štúdie za dôležité, lebo najmä mamy v rozvinutých krajinách majú tendenciu deťom sa omnoho častejšie prihovárať, než im spievať. Odporúčajú preto, aby to vyskúšali zmeniť. Spev by podľa nich mohol významne redukovať pocity frustrácie u rodičov.  


Foto: thinkstock.com
Zdroj: dailymail.co.uk, az

Ďalšie články

Gurmán.sk

Feminity

Zdravie

Diskusia